Upoznajte amiše: Život po strogim pravilima, daleko od urbanih sredina, bez automobila i računara i prvi su stekli kolektivni imunitet

05.04.2021

11:35

0

Autor: A.Gligorijević

Ne prihvataju državne beneficije, niti osiguranje, već se umesto toga oslanjaju na podršku zajednice

Profimedia

Protestantska zajednica amiša oduvek je privlačila pažnju svojim specifičnim i neretko radikalnim načinom života.

Nakon protestantske reforme u Evropi, amiši su se izdvojili kao posebna zajednica koja je postala deo takozvane slobodne crkve. U 18. veku su se doselili u Ameriku, a najveće zajednice nalaze se u Ohaju, Indijani i Pensilvaniji.

Svaka četvrt je potpuno nezavisna i živi po svom skupu nepisanih pravila.

Amiši veruju da je neophodno držati distancu od sveta, tako da žive u svojim malim zajednicama i razlikuju se od ostalih Amerikanaca po odeći, jeziku, poslu, obrazovanju, odnosno po jednom veoma specifičnom načinu života.

Veruju da su njihova vera i način života nerazdvojni i međusobno zavisni. Članovi zajednice pomažu jedni drugima, a cela zajednica radi zajedno kako bi pomogla članu u nevolji. Ne prihvataju državne beneficije, niti osiguranje, već se umesto toga oslanjaju na podršku zajednice.

Budući da je poljoprivreda u središtu njihovih života i da se njihova populacija brzo širi zbog velikih porodica, amiši uvek traže novu zemlju daleko od urbanih područja.

Profimedia

Rast

Amiši su jedna od najbrže rastućih grupa stanovnika u Americi. Prema nekim istraživanjima, njihova populacija porasla je sa oko 5.000, u 1920. godini, na skoro 300.000, koliko ih je danas. I veći deo tog rasta dogodio se u poslednje tri decenije. Eksplozija stanovništva nastala je zbog verovanja da su velike porodice Božji blagoslov. Veliki broj dece takođe pruža radnu snagu za njihova poljoprivredna preduzeća.

Pravila zajednice

Pravila se razlikuju od zajednice do zajednice. Ipak, neke stvari su im zajedničke. Svi moraju da redovno pohađaju religijske obrede i pomažu starijima u zajednici. Fotografisanje unutar grupe je strogo zabranjeno, jer podstiče taštinu i kosi se s njihovim religijskim načelima. Ne koriste automobile, računare, televizore, uopšte elektronske uređaje, a poljoprivredom se bave tako da sve rade sa svoje dve ruke. Konzervativnije grupe amiša neće posetiti lekara u slučaju bolesti, već će se lečiti unutar zajednice koristeći alternativnu medicinu. Oni moderniji ipak će prihvatiti pomoć stručnog lica.

Profimedia

Zdravlje na prvom mestu

Ono čega amiši imaju više od ostatka stanovnika države u kojoj žive je zdravlje. Čak i u kasnim godinama, među pripadnicima ove zajednice beleži se niža stopa karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa u odnosu na svet koji ih okružuje. Aktivan način života, više hodanja i fizičkog rada, znači i niže stope gojaznosti. Izbegavaju prerađenu hranu koliko god mogu. Većinu hrane uzgajaju sami, koristeći što manje hemikalija i pesticida. Piju sirovo mleko, konzumiraju puter i sveža jaja.

Kolektivni imunitet

Zajednica Amiša u Pensilvaniji postala je prva grupa stanovnika koja je u Sjedinjenim Američkim Državama formirala kolektivni imunitet, pošto je 90%  domaćinstava bilo inficirano virusom kada su prošlog proleća nastavili sa organizovanjem crkvenih službi. Administrator medicinskog sestra u srcu zajednica Amiša u regionu Nju Holand procenio je da je 90 odsto članova te grupe stanovnika imalo barem jednog člana domaćinstva koji je bio zaražen koronavirusom. Međutim, stručnjaci za infektivne bolesti smatraju da antitela koja su stekli pružaju samo ograničenu zaštitu.

Profimedia

Školovanje

Deca amiša obično pohađaju školu do osmog razreda, uglavnom u privatnim školama, a svega 10 odsto u državnim. Njihovo pravo da završe školu sa 14 godina potvrđeno je presudom Vrhovnog suda Sjedinjenih Država 1972. godine. Nastava se odvija na engleskom, ali i na njihovom nemačkom dijalektu.

Profimedia

Brak

Devojke imaju pravo da uđu u komunikaciju sa nekoliko potencijalnih udvarača, a na ludi kamen trebalo bi da stanu do 23. godine. Imaju velike porodice, sa sedmoro-osmoro dece. Intimni odnosi su strogo zabranjeni pre braka, a razvod kod amiša ne postoji. Ako se dogodi da se neko iz zajednice odluči na brak sa nekim izvan zajednice, biva izopšten iz života amiša.

Posle 16 godina amiška deca mogu nekoliko godina iskusiti život van zajednice kako bi odlučila da li žele da postanu punopravni članovi zajednice, za šta se odlučuje njih čak 90 odsto njih.

Da bi neko postao član zajednice amiša mora da nauči njihov dijalekt, mora da se krsti i pređe u njihovu veru i da poštuje stroga pravila grupe.

Amiši slave iste svete dane kao i drugi hrišćani.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti