Pomozite u zaštiti životne sredine: Štedite vodu, reciklirajte i nosite cegere

05.06.2021

09:30 >> 09:59

0

Danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine

Pomozite u zaštiti životne sredine: Štedite vodu, reciklirajte i nosite cegere
Ilustracija - Copyright Pixabay

Danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine i ove godine fokus je stavljen na obnavljanje ekosistema a mi vam donosimo praktične savete kako da doprinesete očuvanju planete i zaštitite zdravstvenu sredinu.

Voda je u mnogim delovima sveta vrednija od zlata i nafte i to je resurs koji treba da se trudimo da očuvamo. Zato je važno da svako od nas doprinese očuvanju ovog dragocenog resursa. Recimo, za početak, prištedite vodu kada perete zube ili se tuširate. Nemojte ni mnogo da stavljate praška prilikom pranja veša jer i to doprinosi zagađenju životne sredine. Sve je više sredstava koja su odlična alternativa agresivnih hemijskih sredstvima za čišćenje i pranje.

Pixabay

Reciklaža je još jedan od načina na koji možete da doprinesete očuvanju planete. Švedska je zemlja koja je reciklažu đubreta dovela do savršenstva: svi brinu o razvrstavanju đubreta koje se, između ostalog, koristi i za grejanje. Đubre se koristi do poslednjeg kilograma pa su Šveđani primorani da ga uvoze.

Pixabay

A reciklirati možete na razne načine: od pravljenja raznih predmeta od odbačene garderobe do razmene tegli.

Prošla godina nas je naučila da automobile možemo da ostavimo na parkingu a do posla i prodavnice odšetamo ili odemo vozeći bicikl. Pored toga što se tako smanjuje zagađenost vazduha, pešačenje i vožnja bicikla pozitivno utiču na naše zdravlje. Uz to, bićemo i vitkiji.

Pixabay

Zamenom starih prozora i dobrom izolacijom uštedećemo na grejanju, a energetsku efikasnost možemo poboljšati i redovnim čišćenjem klima uređaja, isključivanjem svetla kada nismo u prostorijama, podešavanjem termostata i korišćenjem štedljivim uređaja i sijalica.

Profimedia

Nekada dok nije bilo plastičnih kesa, svi smo u prodavnicu nosili cegere ili platnene torbe. Pa zašto to ne bismo mogli i sada? Sve je stvar navike. Plastične kese, pored toga, što im je potrebno mnogo godina da se raspadnu, veliki problem prave životinjskom svetu, naročito morskom. Ista priča sada važi i za odbačene maske.

Holandska dizajnerka Marijana de Grot iz kompanije „Pons Ontverp“ iz Utrehta došla na sjajnu ideju. Ona je napravila biorazgradivu masku od slojeva pirinčanog papira ili papira stvorenog od mešavine pirinča, vode i drugih vrsta prirodnog skroba, koju je nazvala „mari bi blum“. Čak je i logo na maski ispisan mastilom koje je napravljeno od prirodnih sastojaka.

Kako su pčele veoma važne za naš eko sisteme, a sve su više ugrožene, posadite u bašti ili na terasi biljke kao što su lavanda, ruža ili geranijum gde će pčelice moći da slete i nahrane se.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike