Beč, grad pčela: 700 gradskih pčelara brine o 6.000 košnica

20.05.2021

19:00

0

Autor: Slavica Kalaba

Košnice se nalaze na krovovima Gradske kuće, Opšte bolnice, Opere pa čak i na groblju

Pixabay

Sa svojim parkovima, cvetnim gredicama i rascvetalim krošnjama drveća, Beč je savršeno stanište za pčele koje tokom cele godine mogu naći dovoljno hrane. Grad je angažovao 700 pčelara koji imaju pune ruke posla jer brinu o 6.000 košnica. Pretpostavlja se da iznad bečkih ulica i zelenih površina leti 200 miliona pčela.

Pixabay

Carica Marija Terezija je osnovala prvu pčelarsku školu u Beču 1769. godine. Glavni pčelar i rektor škole je bio Anton Janša i, u čast njegovog rođendana, 20. maj se obeležava kao Svetski dan pčela.

U samom gradu živi 456 različitih vrsta pčela koje naseljavaju najneverovatnija i veoma istaknuta mesta. Košnice se nalaze na Istorijskom muzeju, Opštoj bolnici, u parku i na krovu Gradske kuće, Univerziteta, državne opere i kovnice novca. Pčele su zauzele i krovove bečkih hotela kao što su „Interkontinental“, „Daniel“ i „Vien“. Košnica ima čak i na bečkom centralnom groblju a med se poklanja u humanitarne svrhe.

Pixabay

U zoološkom vrtu u Šenbrunu postoji jedinstven pčelinjak. Posetioci mogu da posmatraju oko 100.000 pčela u zatvorenim ali pristupačnim saćima. Kroz staklene prozore i specijalne rupe za špijuniranje, posetioci posmatraju živahno dešavanje u košnici.

Bečki javni prevoznik Viener Linien namerava da do leta 2022. godine naseli na svoje zelene površine 80 pčelinjih društava, sa dva miliona pčela, i time unapredi biološku raznolikost u gradu.

Grad Beč se već dosta dugo zalaže za zaštitu pčela koje su sve više ugrožene. Bečka administracija daje podršku ekološkoj poljoprivredi i čuvanjem zelenih livada i parkova kako bi pčele imale dovoljno hrane. Zbog njih se stanovnicima savetuje da na svojim balkonima i u baštama sade poljsko cveće i začinsko bilje, a sve je prisutnije i ozelenjavanje fasada širom grada.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti