Pitagora, kralj Artur, Robin Hud: Za njih svi znamo, a njihovo postojanje nikada nije pouzdano utvrđeno!

04.07.2023

09:20

0

Za neke od centralnih ličnosti istorijskih knjiga nije moguće pouzdano utvrditi da su zaista postojale

Pitagora, kralj Artur, Robin Hud: Za njih svi znamo, a njihovo postojanje nikada nije pouzdano utvrđeno!
Copyright Profimedia

Ponekad se dešava da ljudi i njihova dela postanu toliko značajni da se upisuju u anale istorije. Govori se da su oni obeležili jednu generaciju, epohu ili čak čitavu eru. 

Međutim, za neke od centralnih ličnosti istorijskih knjiga nije moguće pouzdano utvrditi da su zaista postojale.

Kralj Artur

Jedan od takvih slučajeva je kralj Artur. Kroz vekove, legenda o kralju Arturu razvila se oko mitova i legendi, ali nedostaju konkretni istorijski dokazi koji bi potvrdili njegovo stvarno postojanje. 

Profimedia
 

 

Iako je on jedan od najpoznatijih monarha u istoriji, mnogi naučnici veruju da je njegovo postojanje samo legenda. Istorija kralja Artura je isprepletena s mitom i legendama koje su se razvijale tokom vekova. Dok se legenda o Arturu pojavljuje u IX veku, nema pouzdanih istorijskih izvora koji potvrđuju njegovo postojanje. Iako postoje različita mišljenja među istoričarima, danas se najčešće prihvata da je Artur možda bio vojskovođa ili lokalni gospodar neke od keltskih oblasti u Britaniji u VI veku.

Pitagora

Postoji nedostatak čvrstih dokaza o postojanju slavnog grčkog naučnika i filozofa Pitagore. Iako se pripisuje Pitagori otkriće poznate Pitagorine teoreme, postoji sumnja da je on zaista bio autor ovog matematičkog rezultata.

Pitagora/Profimedia
 

Takođe, postoji mogućnost da je Pitagora bio preuveličan ili čak izmišljeni vođa kulta koji je bio opsednut numerologijom i duševnom transmigracijom. Nedostatak biografskih informacija i kontradikcije u pričama o Pitagori ukazuju na to da postoji neizvesnost oko njegovog postojanja.

Homer

Postoji dugotrajna rasprava i spekulacije o postojanju epskog pesnika Homera, autora "Ilijade" i "Odiseje". Nema direktnih zapisa o Homerovom postojanju za vreme kada je navodno živeo, a sve reference na njega dolaze od njegovih sledbenika, pitagorejaca.

Homer/Profimedia
 

Neki teoretičari tvrde da Homer nije bio jedini autor svojih poznatih dela i da su "Ilijadu" i "Odiseju" možda sastavili različiti autori ili su samo interpretacije usmenih priča koje su se prenosile generacijama. Ova nedoumica i nedostatak biografskih informacija o Homeru dovode u pitanje njegovo stvarno postojanje.

Robin Hud

Priče o Robinu Hudu, razbojniku koji je krao od bogatih i davao siromašnima, nalaze se u britanskom srednjovekovnom folkloru.

Robin Hud/Profimedia
 

Međutim, postoji nedostatak istorijskih dokaza koji bi potvrdili da je Robin Hud zaista postojao kao pojedinac. Ime "Robehod" ili "Rabunhod" se pominje u ranijim izvorima kao naziv za određene razbojnike, ali nije moguće sa sigurnošću tvrditi da je Robin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike