TOP 7 zanimljivosti o Fidelu Kastru: Revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD! (FOTO/VIDEO)

10.03.2023

10:03

0

Autor: I. P.

I danas inspiracija je mnogima, a naročito levičarski nastrojenim antiglobalistima

TOP 7 zanimljivosti o Fidelu Kastru: Revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD!  (FOTO/VIDEO)
kastro - Copyright AP Photo/Ramon Espinosa

Fidel Kastro je bio kubanski revolucionar i političar, koji je služio kao premijer i predsednik Kube. 

Bio je poznat kao oštrouman lider sposoban da se suprotstavi Sjedinjenim Državama i drugim svetskim silama.

Decenijama unazad, ali i danas inspiracija je mnogima, a naročito levičarski nastrojenim antiglobalistima. 

Ovo je naš izbor TOP 7 zanimljivosti o Fidelu Kastru:

1.Bio je poznat po dugoj bradi i maslinastoj uniformi koju je nosio tokom mnogih godina na vlasti. Revolucionarni lider često je nosio i vojnu kapu i uniformu, a to je karakterisano kao "simboličan gest u komunističkoj zemlji gde mali znaci često imaju ogromno značenje".

 

Profimedia
 

2. Slovio je za velikog simpatizera bejzbola, bio je poznat po organizovanju utakmica, a igrao je u amaterskim bejzbol timovima. Voleo je sport, a zvanične biografije navodr da je u mladosti  aktivno igrao i fudbal,  košarku, kasnije i golf.

Kao političaru sport mu je služio za rekreaciju i – propagandu.

3. Ženio se dva puta, ali je imao mnogo ljubavnica i vanbračne dece. Zna se da je imao čak devetoro dece sa pet žena.Njegova druga zvanična supruga bila je Dalia Soto del Valle, sa kojom se venčao 1980. godine. i bili su u braku do Fidelove smrti 2016. godine.

Profimedia
 

 

4. Gabrijel Garsija Markes čuveni kolumbijski pisac bio je blizak prijatelj Kastra, a u svojim delima je često isticao Fidelovu važnost u kubanskoj istoriji. Markes je tvrdio da je njihovo prijateljstvo zasnovano na ljubavi prema književnosti. Tokom godina, razmenjivali su mnogo pisama, a pisac je često dolazio u Havanu.

5. Kubanski lider je bio poznat po dugim govorima i često bi govorio više od tri sata bez pauze. Drži rekord za najduži održan govor ikada pred UN. Pomenuti govor trajao je 4 sata i 29 minuta, ali je on "mačiji kašalj" za onaj koji se dogodio samo nekoliko meseci pre toga prilikom njegovog ponovnog izbora za predsednika 1960. godine. Tada je pred Skupštinom govorio čak 7 sati i 30 minuta!

Profimedia
 

6. Bio je neprikosnoveni vladar Kube čitavih 5 decenija. Njegova vladavina vodi se kao treća najduža na svetu, posle britanske kraljice Elizabete i kralja Tajlanda. Kastro se  2008. godine iz zdravstvenih razloga povukao sa vlasti predajući je bratu Raulu.

AP Photo/Ramon Espinosa
 

7. Preživeo je na stotine atentata od strane američkih službi, koji su ga bukvalno učinili besmrtnim. Veruje se da je preživeo čak 634 atentata, a za večinu se tvrdi da ih izvela je američka obaveštajna služba CIA. Način na koji su hteli da se reše lidera Kube bili su veoma kreativni i mnogobrojni ali bez uspeha! 

Profimedia
 

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike