Mesto gde su se rodili čarobnjak Merlin i kralj Artur: Đavolji most privlači turiste još od viktorijanskog doba

09.04.2023

19:12

0

Autor: K. O.

Posle kratke vožnje izvan svakog grada u Velsu odmah ćete uroniti u predele iz mašte

Mesto gde su se rodili čarobnjak Merlin i kralj Artur: Đavolji most privlači turiste još od viktorijanskog doba
Copyright Profimedia

Možda niste turista koji želi kratak istorijski predah od mora i plaže, već istinski zaljubljenik u prirodu i istoriju.

Ukoliko se uputite u Vels, tamo ćete posle kratke vožnje izvan svakog grada uroniti u predele iz mašte - brežuljci izvezeni zumbulima, osamljene ruševine zamkova na vetrom šibanim liticama, stenovite obale kojima se razleže pesma foka, doline koje predstavljaju enciklopedije zelenila.

U svernim Kamberijskim planinama, nalazi se i jedan neobičan most koji je turistička atrakcija vekovima unazad. Na Đavoljem mostu strma staza vodi niz šumovitu klisuru do slapa kod samog mosta koji se nalazi na visini od 91 metra u vidu nekoliko kaskada, a voda se ponegde skuplja u udubljenjima na mestima gde su stene erodirale.

Profimedia
 

Odmah će vas očarati njegova blistava lepota i biće vam jasno zašto predstavlja turističku atrakciju još od viktorijanskih vremena.

Priroda se izdašno razmetala zelenilom, iskićenim eksplozijama ružičastih i ljubičastih rododendrona. „Može li takva sila / Vode poteći iz jednog britanskog izvora…“, pitao se Vilijem Vordsvort u svojoj pesmi „Bujici kod Đavoljeg mosta, u severnom Velsu, 1824. godine“.

 

 

I nije ni čudo što su ovi krajolici inspirisali pesnike poreklom iz Velsa. A njegova poetska tradicija seže unazad do četvrtog veka. U današnje vreme ovde je glavni godišnji nacionaln festival poezije i muzike Ajstedfod, koji je ujedno i najbrojnije okupljanje Velšana.

A ono što još više privlači turiste u ove predele je i to što neki od najstarijih pisanih izvora legende o kralju Arturu, koji potiču iz devetog veka, imaju veze s Velsom ili su napisani na velškom.

Profimedia
 

Putnici se raspituju za tragove ovog legendarnog vladara i njegovih vitezova u gradovima poput Karleona, gde se pretpostavlja da se nalazio Kamelot, i Karmardena, gde se, kako neki smatraju, rodio Merlin, piše travelmagazin.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike