Bizarna lečenja u prošlosti: Oči živog raka, heroin i otrov za pacove kao sredstva sa pozitivne liste lekova

10.01.2022

12:00

0

Vrlo popularan proizvod 1898. bio je aspirin s heroinom

Bizarna lečenja u prošlosti: Oči živog raka, heroin i otrov za pacove kao sredstva sa pozitivne liste lekova
profimedia-0650664424 - Copyright Profimedia

Medicina je humana nauka koja se neprestano razvija radi unapređenja kvaliteta ljudskog života. Međutim, ako se osvrnemo u prošlost i sagledamo  traženje rešenja za pojedine bolesti i pionirske pokušaje lečenja, možemo da zaključimo da je to bilo u nekim slučajevima opasnije od same bolesti.

Kako bi izlečili malariju, lekari iz trećeg veka su savetovali pacijentima da napišu više puta reč ,,Abrakadabra’’ na komad papira sa jednim slovom manje u svakom redu. Papir je prema tom tretmanu trebalo nositi devet dana pre nego što se baci u potok koji teče na istok.

Kad bi u prošlosti Kelt bio povređen, rešenje je bilo da pas poliže ranu. Ovaj tretman nije tako glup kao što zvuči jer su istraživanja pokazala da pseći šlajm sadrži enzim koji razgrađuje ćelijske zidove štetnih bakterija.

Profimedia
 

Medicinska knjiga iz 10. veka predlaže da se cveće i med nanose na oči za lečenje katarakte kao i da se natečene oči mogu lečiti tako, da se živom raku odseku oči i pričvrste na vrat pacijenta.

John Wesley je 1740. godine napisao "Primitivnu fiziku", odnosno laku i prirodnu metodu lečenja većine bolesti. Za astmu, savetovao je pacijentima da dve nedelje jedu samo kuvanu šargarepu.

Za lupanje srca, pacijent je trebalo da popije hladnu vodu, stavi krpu umočenu u sirće preko grudi, a zatim se naelektriše.

Iako je danas zabranjena supstanca, u mnogim zemljama  kokain je nekada bio široko dostupan. U 1880-ima se primenjivao u hirurgiji oka nakon što je otkriveno da nekoliko kapi može učiniti rožnjaču nepokretnom uz smanjenje bolova i krvarenja.

Profimedia
 

Međutim, kokain je ubrzo  našao primenu i u druge medicinske svrhe. Označen je  kao lek koji može lečiti zubobolju, depresiju, sinuse, letargiju, alkoholizam i impotenciju. Supstanca se mogla kupiti kao tonik, pasta ili prah.

Kokain je bio posebno popularan kao lek za kašalj, groznicu i probleme sa grlom. Čak se koristio za borbu protiv nervoze, glavobolje i nesanice. Sa 50 centi po kutiji, bio je prilično pristupačan. U 1880-ima, heroin je bio na tržištu kao zamena za morfijum. Prodavci su tvrdili da je pet puta učinkovitiji i puno manje izaziva zavisnost, iako se pokazalo da izaziva oko dva puta veću zavisnost. Vrlo popularan proizvod 1898. bio je aspirin s heroinom za decu s upalom grla, kašljem i prehladom.

Do 1902. u SAD-u je bilo oko 200.000 kokainskih zavisnika. Droga je na kraju zabranjena 1914. Harisonovim zakonom o narkoticima.

Popularan lek za astmu tokom 19. i 20. veka bio je podsticanje pacijenata na pušenje.

Profimedia
 

Živa se vekovima koristila za lečenje sifilisa, zatvora i gripa. Čak i kada su lekari bili svesni trovanja živom, jednostavno su smanjili dozu i nastavili sa primenom.

Početkom 20. veka malarioterapija se koristila za lečenje sifilisa. Oboleli su namerno zaraženi malarijom, a groznica koja je usledila ubila bi osetljive bakterije sifilisa. Oko 15% pacijenata umrlo je od malarije, ali oni koji su preživeli mogli su osetiti značajno poboljšanje.

Nekada se radijum smatrao lekom za artritis, impotenciju i starenje.

U svojoj knjizi iz 1910. dr. Riter je predložio da se strihnin, danas poznat kao otrov koji se koristi za ubijanje pacova, daje kao lek za glavobolju.

Profimedia
 

Lobotomija je u 20. veku postala popularna za one pacijente sa mentalnim bolestima. Stopa smrtnosti iznosila je 15 procenata, a preživeli su često ostajali u vegetativnom stanju. Volter Friman je bio začetnik ove procedure koja se verovatno oslanjala na arheološkim istraživanjima koja su pokazala da su se ljudima bušile lobanje pre 7000 godina.

Iako nam ovakvi podaci u savremenom dobu deluju neverovatni, zastrašujući I primitivni, pitanje je koliko će u dalekoj budućnosti naša rešenja nekim naprednim civilizacijama izgledati kao užasna prošlost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike