Damir Mikec otvoreno o svemu: Zbog majke sam to što jesam, verujem da je i dalje sa nama i da me prati!

01.05.2024

16:00

0

Srpski strelac, srebrni olimpijac, otkrio kako je počeo da trenira streljaštvo i šta ga drži u sportu toliko dugo

Damir Mikec otvoreno o svemu: Zbog majke sam to što jesam, verujem da je i dalje sa nama i da me prati!
Copyright oks.org.rs

Olimpijsko srebro, svetsko zlato i četiri srebra, pet evropskih zlata, 11 srebra i 10 bronzi, da ne nabrajamo sad svetske kupove, evropske igre, mediteranske igre... To su odličja našeg strelca Damira Mikeca.

Napunio je pre manje od mesec dana 40 godina, ali je i dalje onaj od kog strepi konkurencija. U intervjuu za 24sedam Mikec otvoreno priča o životu, karijeri, ciljevima u budućnosti.

www.serbianshooting.rs
 

Kako je saradnja dva sagovornika poduga, dozvolili smo sebi da malo izađemo iz granica ozbiljnosti, da se onako ljudski našalimo i nasmejemo.

A počinjemo od trenutnog stanja. Damir ima problem sa povredom podlaktice desne, pucačke ruke. Zato najpre pitamo kakvo je stanje.

- Iskreno, nije baš najbolje. Vučem povredu već četiri meseca, prešlo je u hronično, treniram smanjenim intenzitetom, ali stiskam zube. Nema mesta za paniku, na državnom prvenstvu sam ostvario jako dobar rezultat i tako povređen, to me zaista raduje. Svakodnevno idem na terapije i ide nabolje. Nije to toliko strašno, više iritira i smeta nego što bi moglo da me poremeti. Da ne malerišem, radim sve što je u mojoj moći.

BIĆE DOBRO DO PARIZA

Do Pariza će to biti prošlost, znamo šta ti je cilj i šta ćeš da ostvariš jer mi to tako hoćemo...

- (Smeh) Baš vam hvala, moje je samo da odem i da pucam tamo.

Pravimo upadicu: Ne moraš ni da pucaš, idi samo, popni se na postolje i završi posao.

- O, dobar dan, ja stigao. Ako može dva kompleta, što da budemo skromni.

Smisao za humor očigledno ne manjka velikom šampionu. Ipak, vraćamo se ozbiljnijim pričama. Zanima nas da li je pre streljaštva trenirao još nešto od sportova.

- Prvo sam bio u karateu, stigao do braon pojasa, oprobao se u plivanju, pa čak i u veslanju, ali pošto je brat, sadašnji trener, trenirao streljaštvo, a tata je bio vojno lice, pukovnik u penziji, uvek smo bili okruženi nekim oružjem - kaže Damir, pa se potpuno otvara i deli duboku emociju sa nama.

MAMI ZA ROĐENDAN

- Velika želja moje majke je bila da se oprobam i ja u tom sportu, i bukvalno, to je bio rođendanski poklon za nju. To je 1999. godina, posle bombardovanja. Tada sam počeo sa streljaštvom. Majke treba slušati. Izgubio sam je 2003. sa 19 godina, a ona je zaslužna za sve što sam do danas postigao. Verujem da je tu negde i da me prati.

Težak trenutak u razgovoru i misli koje se množe pokušavamo da "razbijemo". Postoji li ona neka, da kažemo, dečija radost, koju si imao kao neiskusan na svojim prvim Igrama?

- Uvek! Uvek su Olimpijske igre nešto što će da me raduje i da me motiviše. Ja se svakom takmičenju radujem. Mene zaista ovaj sport ispunjava i mnogo ga volim. Imam sreće što sam se pronašao u nečemu takvom. Plus je to što je dugotrajan i što mogu da uživam dugi niz godina, nadam se da će tako i da ostane. Ovo su moje pete Igre, entuzijazam je na ogromnom nivou, sreća, radost, ushićenje... Volim to što sam ponovo deo olimpijskog tima i porodice, to je ono što me ispunjava i motiviše da svakog jutra odem na trening u streljanu, na kondicioni trening, kod sportskog psihologa, da pričam sa trenerom i stalno se nadograđujem. Do uspeha se, po meni, tako stiže, da se čovek stalno nadograđuje.

24sedam/Goran Sivački
 

I DALJE SAM GLADAN!

Posle srebra na OI u Tokiju, cilj je zlato u Parizu. Pa što da ne i gorepomenuta dva kompleta, u singlu i miksu sa Zoranom Arunović.

- Uvek čovek teži tome da da maksimalno što može u zavisnosti od oklonosti. Mora mnogo stvari da se složi da bi se došlo do uspeha. Opet, toga nema bez napornog rada i odricanja, i ja upravo tako radim. To dokazuju rezultati. Posle Tokija, u 2022. i 2023. godini sam osvojio 26 medalja samo sa najvećih planetarnih smotri, svetskih kupova, evropskih i svetskih prvenstava. Jako mi je drago da ta olimpijska medalja nije učinila da se malo više opustim, da teže nađem motiv. Išao sam suprotno, i dalje sam gladan, i dalje osećam da mogu da dam mnogo toga, i ovoj naciji i sebi. Ispunjava me osećaj na pobedničkom postolju, i dok god toga bude, i ja ću biti u ovom sportu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike