Skriveni dragulj južne Italije! Matera - jedno od najstarijih naselja na svetu (FOTO)

19.08.2023

19:21

0

Stariji stanovnici Matere se još uvek sećaju teških uslova života u porodicama sa velikim brojem dece

Skriveni dragulj južne Italije! Matera - jedno od najstarijih naselja na svetu (FOTO)
Copyright 24sedam/Ivan Pavlović

Jedan od najstarijih gradova na svetu, Matera, izdubljen je u strme litice istočnog dela Bazilikate, malo poznate regije smeštene između Apulije i Kalabrije.

Daleko od glavnih saobraćajnica i železničkih pruga, ova oblast je dugo bila skriveni dragulj južne Italije, namenjen samo za istraživače koji su putujući kroz divlje planinske predele uživali u slikovitim pejzažima, autentičnoj tradiciji i peščanim plažama duž uskih obala Jonskog i Tirenskog mora.

Međutim, od kada je Matera proglašena evropskom prestonicom kulture za 2019. godinu, svetla reflektora su se usmerila ka njoj, privlačeći milione turista da otkriju fascinantnu istoriju trogloditskih naselja na belim stenama. UNESCO je prepoznao njenu vrednost i proglasio je Materu zaštićenom kulturnom baštinom.

Matera, zaboravljena i zapostavljena u modernoj Italiji, ima bogatu istoriju kao poželjno mesto koje su osvajači cenili. Od Grka, Rimljana i Saracena, pa sve do Vizantinaca, Normanaca, Aragonaca i Bourbna, mnogi su dolazili i odlazili, ostavljajući iza sebe veličanstvene kulturne spomenike. Drevni hramovi, srednjovekovni dvorci i stotine kamenih crkava svedoče o njihovom prisustvu.

 

Posebno vredni nalazi uključuju ostatke hominida starosti 150.000 godina, paleolitska oruđa i kosti, kao i arheološke artefakte koji ukazuju na razvijeno naselje još u bronzanom dobu. Na strateškom raskršću između istoka i zapada, Matera je bila sedište nadbiskupije za vreme španske okupacije, igrajući važnu ulogu kao glavni regionalni centar koji je nadgledao južni deo italijanskog poluostrva.

U 18. veku, baron Đuzepe Antonini iz Salerna je hvalio Materu zbog njenog "plodnog okruženja i visoko kultivisanih građana". Međutim, sve se promenilo kada je Žozep Bonaparta preselio pokrajinsku vlast u Potencu.

Smeštena duž bočnih strana kanjona, Matera se proteže kao kameno srce grada, poznato kao Sasi di Matera. Ćivita, uzdignuti stari deo grada sa palatama i impozantnom katedralom iz 18. veka, nekada je bio opasan zidinama, ispod kojih su se prostirali brojni podzemni prostori. Sa obe strane Ćivite prostiru se Saso Kaveozo i Saso Barizano, siromašniji delovi grada, gde su kuće, crkve i ulice godinama rasle na krovovima starih zgrada, koristeći se kanalima za navodnjavanje, šetalištima i stepenicama.

 

Stariji stanovnici Matere se još uvek sećaju teških uslova života u porodicama sa velikim brojem dece. Oni su delili svoje kamene domove sa magarcima i svinjama, stanujući u stenama još od praistorijskih vremena.

Pre manje od 100 godina, u ovim vlažnim prostorima bez prirodnog svetla, ventilacije, vode i struje, živelo je oko 15.000 ljudi, većinom seljaka. Njihovim svakodnevnim životom dominirali su problemi kao što su glad, tifus, malarija i druge bolesti.

Matera je danas prepoznata kao dragocen deo svetske kulturne baštine. Njena priča služi kao podsetnik na izdržljivost ljudskog duha i važnost čuvanja prošlosti kako bismo bolje razumeli svoju sadašnjost i gradili bolju budućnost.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike