Skup grad, jeftina kafa: Espreso za samo 1 evro u Parizu

03.08.2023

20:08

0

Autor: K. B.

Iako je Pariz poznat kao jedan od najskupljih gradova na svetu, postoje lokalne institucije koje još uvek nude kafu po ceni od 1 evra

Skup grad, jeftina kafa: Espreso za samo 1 evro u Parizu
eiffel-tower-g5f273bb86_1920 - Copyright Pixabay

Gradsko veće Pariza obnovilo je interaktivnu mapu u maju kako bi istaklo ove povoljne lokacije. Jedan od takvih kafića je General Beuret, neobična taverna sa temom superheroja u 15. pariskom arondismanu, koja svakodnevno privlači mnoštvo posetilaca. Bez obzira na različite motive posete, svi imaju jednu zajedničku želju - kafu.

General Beuret je samo jedan od oko 80 kafića u centru Pariza koji još uvek služe espreso po povoljnoj ceni od 1 evra, prema interaktivnoj mapi koju je gradsko veće Pariza osmislilo pre 10 godina i nedavno ažuriralo.

Emilie Joli Nicolas, 27-godišnja upravnica ovog kafića, otkriva da privlače mnoge stalne mušterije iz raznih razloga. "Činjenica da je kafa samo 1 evro znači da naš šank uvek privlači posetioce koji navrate pre posla", izjavila je ona.

Freepik
 

Gradsko veće Pariza angažuje i svoje pratioce na društvenim mrežama kako bi dopunilo mapu. Pozivaju korisnike na Instagramu, Tiktoku i Fejsbuku da podele informacije o tavernama, bistroima, kafićima i restoranima koji i dalje nude kafu po ovoj povoljnoj ceni. Iako je spisak proširen, grad još uvek traga za novim lokacijama. Na sajtu Pariskog saveta stoji poruka: "I dalje nam je potrebna vaša pomoć: podelite svoja omiljena mesta!"

Kao očekivano, jeftinu kafu je teško pronaći u oblastima koje okružuju Ajfelov toranj i Jelisejska polja, gde turisti često borave. S druge strane, oblasti severno i severoistočno od centra, gde je smeštaj povoljniji i gde živi više lokalnog stanovništva, nude više opcija po ceni od 1 evro. Južno od reke Sene ima samo 19 kafića koji nude kafu po ovoj povoljnoj ceni, dok ih severno od Sene ima tri puta više.

AP Photo/Thomas Padilla
 

Neki poznati pariski turistički kafići, uključujući Cafe de Flore usred Sen Žermen de Pre, i La Rotondu na Monparnasu, nude espreso po mnogo višim cenama od 1 evra.

Iako se Pariz rangira kao drugi najskuplji grad na svetu u 2021. godini, sa inflacijom blizu 4,5 odsto u Francuskoj, kafići koji se drže povoljne cene od 1 evra mogu biti iskušeni da podlegnu pritiscima. Ipak, grad pokušava da očuva ove specijalne lokacije i zaštititi ih od preteranog poskupljenja.

Nažalost, mnogi kafići nisu mogli da izdrže rastuće cene, pa se broj lokacija sa jeftinom kafom smanjio u odnosu na prethodnu mapu od pre 10 godina.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike