Ovde se služi najjeftinija kafa u Srbiji: Uz nju se dobijaju kisela voda i slatko - na kašičici se ne štedi (FOTO)

24.07.2023

14:30

0

Da li zbog niskih cena ili lokaliteta, ali ova kafana i dalje radi punom parom, a jedan od faktora uspeha svakako su ljubazni domaćin i dobra usluga

Ovde se služi najjeftinija kafa u Srbiji: Uz nju se dobijaju kisela voda i slatko - na kašičici se ne štedi (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Tokom prethodnih godinu dana skoro sve je poskupelo, računi u kafićima i restoranima su skoro duplo veći, a porcije neretko isto toliko manje. Međutim, pokazalo se da inflacija kafedžiji Mladenu Raviću iz Dragačeva ne smeta, pa je minimalno korigovao svoje cene. On je poznat po tome što je u njegovoj kafani u selu Kotraža kafa ubedljivo najjeftinija. Uz kiselu vodu i ratluk, koštala je 40 dinara, a sada je za samo dvadeset dinara viša, što je ponovo čini najpovoljnijom u zapadnoj Srbiji.

- Kafa je domaća, kuvana i jaka. Na kašičici se ne štedi, što je najvažnije, a mušterije su zadovoljne. Svi ovde dođu na jednu kaficu, neko i na po jednu rakijicu, i onda se ide u maline - kaže za RINU gazda Mlađa.

On u selu Kotraža dugi niz godina drži kafanu. Činjenica je da su cene u ugostiteljskim objektima po srpskim selima manje, ali njegov cenovnik zbunio je mnoge koji su se zapitali gde je tu njegova računica.

- Kakvo je to jutro bez dobre kafe? Nikakvo. Ali, iako je kafa dobra, sloši vam se kad vam stigne račun ako je preskupa. Tako odbijete mušterije, a ja to nisam želeo, već sam se trudio da ih privučem, iako moja zarada neće biti nešto velika. Ali dobar glas se pročuje, pa dnevno skuvamo po 100 kafa, i tu se već nabare određena suma, i ne žalimo se. Poenta je da ne treba biti alav, pa stvari dođu same od sebe - priča ovaj kafedžija.

Foto: RINA
 

 

Da li zbog niskih cena ili lokaliteta, ali ova kafana i dalje radi punom parom, a jedan od faktora uspeha svakako su ljubazni domaćin i dobra usluga.

- Uz kafu meštani vole popiti i domaću ljutu, čija cena je takođe skromna. U odnosu na Zlatibor ili Kopaonik, mi ovde u selu stvari posmatramo drugačije. Poštujemo kvalitet, mušterije, u suprotnom ostajemo ili bez jednog ili bez drugog. Živim od toga da mi dođu prvi komšija i drugi meštani, a na turističkim mestima si samo prolaznik. Bitno nam je da se mušterije u ovom malom mestu vraćaju kod nas - rekao je Mladen.

Ono što su nekada bile zadruge, danas su to postale kafane, mesto gde se ugovaraju otkup, proizvodnja, traže radnici i plasman poljoprivrednih proizvoda.

Foto: RINA
 

 

- Od trenutka kada se otvori kafana, prvi gosti su već na vratima, a nakon završetka poslova u polju ponovo se vraćaju da remiziraju učinak. Tako da ovde možete čuti i šta je ko posejao, gde je radnike našao i za koliko je prodao malinu ili krompir. Pogotovu što u današnje vreme mnogo tema muči srpske seljake, ovaj objekat im dođe kao neki ventil za opuštanje - dodaje Mladen.

Vlasnik kafane, koji je svoj objekat otvorio pre devet godina, ima samo jednu poruku.

- Kada država uloži u srpskog seljaka, od toga žive i porodica i otkupac, a i mi kafedžije - zaključio je Dragačevac.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike