Čudesna građevina koja je osvojila svet: Top 7 zanimljivosti o Ajfelovom tornju (FOTO/VIDEO)

31.03.2023

07:25

0

Autor: Ekipa 24sedam

Izgrađen je 1889. godine i bio je najviša građevina na svetu do 1930. godine

Čudesna građevina koja je osvojila svet:  Top 7 zanimljivosti o Ajfelovom tornju (FOTO/VIDEO)
Ajfelov toranj - Copyright Pixabay

Na današnji dan pre 134 godine otvoren je Ajfelov toranj, simbol Pariza i jedna od najpoznatijih građevina na svetu. 

Impresivne dimenzije tornja, koji se uzdiže visoko iznad grada, ostavljaju posmatrača bez daha. Ovaj čuveni toranj privlači milione turista iz celog sveta. 

Profimedia
 

Ajfelova kula ne samo što je jedna od najpoznatijih građevina u svetu, već je i arhitektonsko čudo koje predstavlja pravi podsetnik na jedan od najuzbudljivijih perioda u istoriji evropske kulture.

Donosimo vam sedam zanimljivosti o Ajfelovom tornju:

Visok je 324 metra i najviša je građevina u Parizu. Izgrađen je 1889. i bio je najviša građevina na svetu do 1930. godine.

Pixabay
 

 

Toranj je dobio ime po Gustavu Ajfelu, francuskom inženjeru koji ga je konstruisao. Ajfelova kula je bila najveći građevinski podvig svog vremena.

Ima tri nivoa koji su dostupni za turiste, sa panoramskim pogledom na grad. Prvi nivo se nalazi na visini od 57 metara, drugi na 115 metara, a treći na 276 metara.

Bilo je predviđeno da Ajfelov toranj bude privremena građevina, koja je trebalo da stoji 20 godina. Međutim, zbog svog velikog uspeha i popularnosti kod turista, toranj je ostao na svom mestu do danas.

Pixabay
 

 

Tokom Drugog svetskog rata, Ajfelova kula je spasena od rušenja tako što su nemački vojnici koji su kontrolisali grad naredili da se liftovi u tornju onesposobe kako bi se sprečilo korišćenje kule kao opservatorije.

Ajfelov toranj je bio mesto mnogobrojnih neobičnih događaja. Godine 1912, Franc Rajhelt je pokušao da testira svoj padobran skokom s tornja, ali je poginuo u nesreći. Godine 1923, John Meager skočio je padobranom sa tornja i preživio skok.

Ajfelova kula je osvetljena noću i predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Pariza i Francuske.

 

Različite boje se koriste, u zavisnosti od događaja, na primer, plava boja se koristi za obeležavanje Dana Ujedinjenih nacija, dok se crvena koristi za Dan zaljubljenih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike