Neki misle da je uklet! Luvr: Od odbrambene tvrđave do najpoznatijeg muzeja sveta

22.10.2022

15:04

0

Piramida Luvra dizajnirana je po tačnim merama piramida u Gizi

Neki misle da je uklet! Luvr: Od odbrambene tvrđave do najpoznatijeg muzeja sveta
profimedia-0412622382 - Copyright Profimedia

Francuki muzej Luvr sigurno je najpoznatiji muzej na svetu. Dela koja čuva u svojoj kolekciji spadaju u sam vrh svetske kulturne baštine. Mona Liza, Venus de Milo, Nike sa Samotrake privlače turiste iz celog sveta, čineći ga nezaobilaznim mestom u Parizu. Međutim, postoje neke činjenice vezane za njega koje malo koji posetilac zna.

Muzej je izvorno sagrađen kao obrambena tvrđava tokom britanske invazije u doba kralja Filipa 1190. godine. Nažalost, ova zgrada je srušena, pa je 1546. godine Franjo I započeo proces izgradnje palate koju su naknadno proširivali svi francuski monarsi nakon njega.

Pixabay
 

Piramidu ispred Luvra, tog stakleno-metalnog diva, dizajnirao je I. M. Pei koristeći pritom tačne mere piramida u Gizi. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste to da u Luvru  postoji čak pet piramida. Tri manje piramide okružuju glavnu piramidu kako bi osigurale svetlosne otvore za muzejsku zbirku. Peta piramida je tzv. Preokrenuta piramida, tj. naopako postavljena viseća piramida, vidljiva ispod zemlje.

Profimedia
 

Neki veruju da je Luvr uklet.

Najpoznatija priča na ovu temu odnosi se na takozvanog Crvenog čoveka iz Tuileriesa. Iskoristila ga je kraljica Katarina Mediči kako bi se rešila svojih neprijatelja, ali na kraju se bojala da on zna previše tajni i tako ubila i njega. Danas se priča kako utvara luta hodnicima odevena u crveno – čak je i sam Napoleon tvrdio da ga je video.

Miloska Venera/Profimedia
 

U Luvru postoji i škola: Ecole du Louvre je mesto namijenjeno visokom obrazovanju, a osnovano je 1882. godine. Škola sadrži jednu od najvećih zbirki iz područja istorije umetnosti i arheologije koja je dostupna studentima i akademicima. Između ostalog, nudi i kurseve iz istorije umetnosti, arheologije, antropologije, te istorije civilizacija.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike