Naučnik sa Oksforda: Odlazak u školu i na posao pre 10 sati ima efekte slične mučenju

16.09.2020

07:14 >> 20:32

0

Autor: 24sedam

Brzi život i potrebe modernog društva dovode do toga da svetska populacija u globalu sve manje spava

Naučnik sa Oksforda: Odlazak u školu i na posao pre 10 sati ima efekte slične mučenju
Copyright Profimedia

Dr Paul Kelley sa Oksford Univerziteta nedavno je otkrio nešto što većina nas želi da čuje. Ispitao je oblike mučenja u današnjem – modernom svetu i otkrio da je odlazak u školu i na posao pre 10 sati ujutru najčešći vid mučenja od svih

profimedia

Dr Kelley smatra da svako od nas ima svoj “telesni sat”, koji je unapred programiran i ne može se promeniti, tako da forsiranjem da se svaki dan budimo dosta ranije kako bi negde stigli, dakle ranije nego što su naši organi i mozak spremni, znači da se borimo protiv našeg unutrašnjeg sata i to ima loše posledice po naše zdravlje.

Dr Kelley veruje da je nedostatak sna internacionalni problem i da, kao što je spomenuto ranije, može biti opasno po naše zdravlje. Na primer, početak škole, vrtića i rada na poslu pre 10 ujutru može dovesti do nedostatka sna i emocionalnog i fizičkog stresa, koji opet mogu dovesti do još opasnijih zdravstvenih rizika.

On je svoju teoriju testirao u jednoj školi u Velikoj Britaniji gde je pomerio početak časova sa 8:30 na 10 ujutru.

Došao je do zaključaka da se nakon nekog vremena popravio prosek dece na časovima i generalna produktivnost učenika. Boljitak je uočen i na ocenama učenika.

Kada bi svi slušali svoja tela i prirodno se budili, njihov rad bi bio mnogo produktivniji, sveukupno ljudi bi bili srećniji.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: stil.kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike