Otkriveno šta je na mediteranskom ostrvu ubilo 300.000 mačaka, raste strah od širenja zaraze: Jedan simptom je vrlo neobičan

12.07.2023

18:26

0

Autor: M. Vu.

Sa sve većim brojem zaraženih mačaka raste i strah od širenja epidemije u obližnjim zemljama poput Libana, Izraela i Turske

Otkriveno šta je na mediteranskom ostrvu ubilo 300.000 mačaka, raste strah od širenja zaraze: Jedan simptom je vrlo neobičan
veterinar - Copyright Profimedia

Soj mačjeg koronavirusa, poznat i kao mačji infektivni peritonitis (FIP), ubio je više od 300.000 mačaka na Kipru od januara ove godine. Iako ovaj virus ne predstavlja opasnost za ljude, on može biti smrtonosan za mačke.

Mačke su decenijama postale simbol Kipra, a njihov broj na ulicama ostrva je veliki.

Lokalno stanovništvo i turisti ih hrane, a mogu se videti čak i u restoranima.

Dimitris Vetsikas from Pixabay
 

 

Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede Kipra, pretpostavlja se da je broj mačaka koje su umrle od FIP-a na južnom delu ostrva znatno veći od 107.

Domaće mačke su stavljene u karantin u veterinarskim klinikama kako bi se usporilo širenje zaraze, dok volonteri i veterinari pokušavaju da leče životinje koje pokazuju simptome bolesti.

Dinos Agiomamitis, šef organizacije Cats PAVS Ciprus i potpredsednik Kiparskog Glasa za životinje, izjavio je da je od januara umrlo 300.000 mačaka.

Dimitris Vetsikas from Pixabay
 

 

Procenjuje se da je trećina mačaka na jugu ostrva umrla od posledica ovog virusa, koji uzrokuje simptome kao što su visoka temperatura, oticanje stomaka, slabost i agresivnost.

Sa sve većim brojem zaraženih mačaka raste i strah od širenja epidemije u obližnjim zemljama poput Libana, Izraela i Turske.

Kako se leči?

Demetris Epaminondas, potpredsednik Pankiprskog veterinarskog udruženja, naglašava da se ova bolest može zaustaviti samo medicinskim tretmanom.

Dve moguće opcije su remdesivir, koji se već koristi za lečenje COVID-19, i molnupiravir, antivirusni lek koji se primenjuje kod ljudi.

 

Remdesivir je odobren za upotrebu na životinjama u Velikoj Britaniji i za uvoz na Kipar, ali zbog visoke cene (od 2.500 do 6.000 funti za mačku težine 3-4 kg), vlada razmatra alternativne opcije. Procenjuje se da molnupiravir košta oko 170 funti po životinji, ali zahtev veterinarskog udruženja da se odobri njegova upotreba kod mačaka bio je odbijen u maju, s obrazloženjem da se ljudski lekovi ne mogu uvoziti zbog veterinarskih propisa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike