Ovo su sve informacije o "remdesiviru", otkrivamo kada se on daje pacijentima obolelim od kovida

19.10.2020

12:30 >> 20:54

0

Autor: autor26

Evropska agencija za lekove odobrila je korišćenje leka za lečenje infekcije koronavirusom u junu, a dokazano skraćuje bolest za pet do sedam dana

Ovo su sve informacije o "remdesiviru", otkrivamo kada se on daje pacijentima obolelim od kovida
Copyright Foto: Profimedia (Ilustracija)

Antivirusni lek “remdesivir”, korišćen za lečenje ebole, a sad obolelih od kovida 19, u čiju efikasnost SAD i Evropa polažu velike nade, pa i lekari u Srbiji, stigao je u našu zemlju i već je uvršten zvanični protokol za lečenje inficiranih koronavirusom.

Kad se upotrebljava

U pitanju je takozvana “deveta revizija protokola” lečenja naših pacijenata, u koju je “24sedam” imao uvid.

Promene u lečenju oboleleih, u odnosu na prethodni protokol,  su male, osim što je iz ukupne terapije izbačen antimalarik, lek “hlorokin”, a uveden “remdesivir”. Doduše, u osmoj verziji stoji napomena da je predviđeno lečenje tim poslednjim lekom, ali kada bude bio dostupan.

U najnovijoj reviziji stoji, da se “remdesivir” uvodi u terpiju tek kod takozvanog “oblika 2” forme bolesti, odnosno kada je pozitivan nazofaringealni bris (PCR na SARS-CoV-2), ako je klinička slika blaga, bolesnik bez pridruženih hroničnih bolesti. Kod hospitalizovanih pacijenata, kada je zasićenost krvi kiseonikom 94 procenata i veća od toga, ali i kada su prisutni znakovi upale pluća.

Evropska agencija za lekove

Reflektor na pozitivno dejstvo “remdesivira” u lečenju kovida 19, odnosno da on skraćuje vreme trajanja bolesti za pet do sedam dana, usmerila je Evropska agencija za lekove (EMA), koja je još u krajem juna objavila na svom sajtu da preporučuje izdavanje uslovne dozvole za promet “remdesivira” za lečenje kovida kod odraslih i adolescenata starijih od 12 godina, koji imaju upalu pluća i potreban im je kideonik u terpiji.

Prema istim informacijama, “remdesivir” je prvi lek protiv korone, koji se preporučuje da se odobri za upotrebu u EU.

Kako su naveli u evropskoj Agenciji, od 30. aprila 2020. godine, započela je procena podataka o kvalitetu leka i njegovoj i proizvodnji, nekliničkih podataka, preliminarnih kliničkih podataka i pratećih podataka, dakle pre podnošenja zahteva za odobrenje za stavljanje u promet – petog juna.

Profimedia

Skraćuje vreme bolesti

Prema informacijama EMA, rezultati ispitivanja dejstva “remdesivira” pokazali su da su se pacijenti lečeni tim lekom oporavili nakon oko 11. dana od bolesti, u poređenju sa 15 dana, kod pacijenata kojima je davan placebo ili lek koji nema u svom sastavu aktivnu supstancu za lečenje.

Taj efekat skraćenja trajanja bolesti nije primećen kod pacijenata, koji su imali blagu do umerenu kliničku sliku bolesti. Njihovo vreme oporavka bilo je pet dana i za one koji su dobijali “remdesivir” i placebo.

Za pacijente sa teškom kliničkom slikom, kako stoji u objavi EMA,  koji su činili približno 90 odsto ispitanika tokom studije, vreme oporavka bilo je 12 dana, u grupi koja je primala “remdesivir” i 18 dana, u grupi koja je primala placebo.

Prof. dr: Ranković: To je antivirusni lek

Ptrof. dr Žarko Ranković, jedan od najboljih srpskih infektologa i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Nišu, kaže za “24sedam” da je lek “remdesivir” prvobitno bio namenjen za lečenje ebole.

–  Taj lek je sada korišćen, koliko sam video, u lečenju američkog predsednika Donalda Trampa. EMA ga je preporučila za lečenje kovida. Utvrđeno je, prema poslednjim informacijama, da skraćuje klinički tok infekcije koronavirusom za pet do sedam dana. Skup je i priznat u SAD i EU – kaže on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike