Kada je pravi trenutak za klasični seks nakon analnog? Evo šta ginekolozi preporučuju

20.05.2024

22:22

0

Autor: K. B.

Pogledajte koje su potencijalne negativne strane analnog odnosa i kako možete adekvatno da se pripremite za njega

Kada je pravi trenutak za klasični seks nakon analnog? Evo šta ginekolozi preporučuju
Ilustracija - Copyright Freepik

Razgovor o intimnim pitanjima više nije tabu tema, baš kao što brinemo o higijeni u drugim aspektima života, važno je da se posvetimo i brizi o našem intimnom zdravlju. To uključuje i analne intimne odnose, koji su sve češći u spavaćim sobama parova koji žele da prošire svoje seksualno iskustvo.

Osim zadovoljstva, postoje i potencijalni rizici. Ako niste do sada eksperimentisali s analnim odnosima, važno je da budete svesni mogućih negativnih posledica i pravilno se pripremite. U članku objavljenom u British Medical Journalu, doktorke Gana i Hunt ističu da analni odnos može izazvati bol, krvarenje, inkontinenciju i dugotrajne povrede, posebno ako se nepravilno praktikuje. Upozoravaju da su rizici veći kod osoba koje konzumiraju alkohol ili droge, imaju više seksualnih partnera, manje koriste kondome i izložene su većem riziku od polno prenosivih bolesti.

"Žene koje praktikuju analni seks imaju veći rizik od inkontinencije od muškaraca, jer ženski analni mišići nisu tako snažni, što može dovesti do ozbiljnih posledica", objašnjavaju doktorke. Zbog toga je važno da se unapred pripremite i razgovarate sa svojim partnerom. Edukacija je ključna!

Freepik
 

Britanska stručnjakinja za seksualne odnose, Trejsi Koks, savetuje da se analni seks pravilno pripremi i da se nikada ne praktikuje pod uticajem alkohola.

"Nikada ne treba pokušavati penetraciju bez prethodne stimulacije prstima ili analnim igračkama, uz upotrebu lubrikanta tokom određenog vremenskog perioda. Rektumu treba vremena da se navikne na ove stvari", naglašava Koks.

Hrvatski ginekolog Marko Kisić ističe da bi trebalo izbegavati kombinovanje analnog i vaginalnog seksa, jer bakterije iz analnog otvora mogu narušiti vaginalnu floru.

"Ako se prvo praktikuje analni, pa onda vaginalni seks, štetne bakterije mogu preći iz anusa u vaginu", objašnjava dr Kisić.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike