Smrt žene povećava za 70 odsto verovatnoću da će muž umreti u roku od godinu dana, rezultat je nedavne studije

18.05.2024

16:12

0

Autor: V. I.

Efekat udovištva, kada bračni partneri ubrzo umru jedan za drugim, sve je češća pojava

Smrt žene povećava za 70 odsto verovatnoću da će muž umreti u roku od godinu dana, rezultat je nedavne studije
Copyright Freepik

Gubitak supružnika značajno povećava verovatnoću da će muškarci umreti u roku od godinu dana za 70 odsto, pokazala je nedavna studija.

Ovaj period predstavlja izuzetno ranjivu fazu u životima ljudi, s dugotrajnim negativnim zdravstvenim posledicama. Pojava gde oba partnera umiru u kratkom vremenskom roku poznata je kao "efekat udovištva".

Rizik od efekta udovištva varira u zavisnosti od brojnih faktora, uključujući religiju, rasu i uzrok smrti supružnika. Tradicionalno se smatra da efekat udovištva najviše pogađa starije parove koji su blisko povezani.

Freepik
 

 

Ipak, studija objavljena 22. marta u časopisu PLOS One ukazuje na to da su posebno mlađi muškarci izloženiji riziku. Analizirajući podatke skoro milion građana Danske starijih od 65 godina, istraživači su otkrili da mlađi ljudi imaju veću verovatnoću da umru u roku od godinu dana nakon gubitka supružnika. Muškarci su imali 70 odsto veću verovatnoću smrti u prvoj godini nakon gubitka, dok su žene imale 27 odstu veću verovatnoću.

Kontrolisanje ključnih varijabli u ovakvim studijama može biti izazov. Starost sama po sebi nosi veći rizik od smrti, a parovi često dele životne navike koje utiču na zdravlje. Međutim, veličina i obim praćenja u ovoj studiji omogućili su detaljan uvid u specifične rizike udovištva.

Pol i starost su se pokazali kao ključni faktori rizika. Muškarci u šezdesetim godinama su bili najpodložniji riziku od smrti povezane s tugom. Autori studije nisu nagađali o uzrocima ovih nalaza, ali se pretpostavlja da gubitak supružnika u mlađim godinama može izazvati dodatni stres.

Studija je takođe otkrila da su mlađi muškarci više pogođeni gubitkom supružnika nego žene, što je iznenađujuće s obzirom na to da se smatralo da stariji muškarci teže podnose gubitak. Ovaj rizik kod mlađih muškaraca trajao je do tri godine nakon gubitka.

Istraživanje takođe ukazuje na štetne efekte usamljenosti, posebno kod muškaraca starijih godina, kao veliki faktor rizika za ranu smrt. Ova usamljenost može negativno uticati i na fizičko i na mentalno zdravlje.

Freepik
 

Zanimljivo je da je studija otkrila smanjenje rizika od smrti neposredno nakon gubitka, što može ukazivati na korisne efekte društvene podrške. Međutim, dugoročni efekti čekanja na smrt voljene osobe mogu značajno uticati na zdravlje negovatelja.

Studija je takođe analizirala troškove zdravstvene zaštite, pokazujući da mlađi ožalošćeni supružnici nisu povećali potrošnju na zdravstvenu zaštitu kao stariji, što ukazuje na to da je šok, a ne krhkost, glavna opasnost za mlađe.

Rezultati istraživanja ne moraju nužno važiti za sve populacije, s obzirom na razlike u kulturi i socijalnoj podršci. Ova studija naglašava važnost osvešćenosti o efektu udovištva kao značajnom faktoru rizika koji prevazilazi očekivane, poput starosti, u povećanju rizika od smrti nakon gubitka partnera, piše Time.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike