Od alkohola do kondoma: Šta nam o trajanju intimnih odnosa govore naučna istraživanja?

17.05.2024

22:22

0

Autor: K. B.

Dr. Brendan Zič sa Univerziteta Kvinslend i njegov tim sproveli su obimnu studiju na preko 500 parova širom sveta kako bi istražili prosečno trajanje seksualnog odnosa

Od alkohola do kondoma: Šta nam o trajanju intimnih odnosa govore naučna istraživanja?
Copyright Freepik

Njihova istraživanja uzela su u obzir brojne faktore, uključujući nošenje kondoma, obrezivanje i druge varijable.

Korišćene su štoperice kako bi se merilo vreme seksualnog odnosa, pri čemu su rezultati varirali od svega 33 sekunde do preko 40 minuta. Iako su izuzeci uvek prisutni, Zič zaključuje da se, uzimajući u obzir sve rezultate, prosečno trajanje penetracije kreće oko pet minuta.

Interesantno je da istraživanja pokazuju kako korišćenje kondoma ili obrezivanje nemaju značajan uticaj na izdržljivost muškarca u seksualnom odnosu. Ideja o povezanosti osetljivosti živaca na penisu sa dužim trajanjem seksa nije potvrđena, iako se ranije pretpostavljalo da ti faktori produžuju seksualni čin.

Freepik
 

Studije su pokazale da konzumiranje alkohola može produžiti trajanje seksa, ali istovremeno može ometati postizanje orgazma, što ga čini manje poželjnim rešenjem.

U poređenju sa seksualnim odnosom kod životinja, evolucionisti su istraživali zašto seksualni odnos kod ljudi traje duže i zašto se penis ne stavlja samo jednom i ejakulira. Međutim, iako su teorije zabavne, evolucija ne podrazumeva pojam uživanja, već se fokusira na biološke procese i preživljavanje. Prethodna istraživanja su sugerišu da višestruko penetriranje vagine "čisti" organ od prethodnih tečnosti, što može poboljšati šanse za oplođenje muške sperme, ali jasan dokaz za ovo još uvek nije pronađen.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike