Mesec dana bez intimnog odnosa u braku: Da li je normalno i kako prekinuti začarani krug?

07.11.2023

22:18

0

Autor: K. B.

Prof. Dr. Gordana Nikić, psihološka naučnica, ističe da nedostatak intimnog odnosa među partnerima može biti problem, ali da se to retko dešava

Mesec dana bez intimnog odnosa u braku: Da li je normalno i kako prekinuti začarani krug?
Copyright Profimedia

Istraživanje u Minhenu sprovedeno na uzorku od 3.000 ljudi od 25 do 40 godina ukazuje da je strast najintenzivnija u prvih 12 meseci veze, nakon čega postepeno opada, posebno kod parova u dugim vezama.

Nikić naglašava važnost psihološkog aspekta u tom kontekstu i kako se osećamo kada se suzdržavamo od intimnosti. Ocenjuje da problemi često nastaju kada jedan partner želi više intimnih odnosa od drugog koji nije spreman na to. To može izazvati negativne emocije kod partnera koji se oseća nepoželjnim ili zanemarenim, stvarajući začarani krug.

Freepik
 

Razgovor o intimnosti ključan je za rešavanje ovih problema. Nikić takođe ističe da je broj željenih intimnih odnosa individualan, ali je važno da partneri otvoreno komuniciraju o svojim potrebama. Takođe, naglašava kako je preterana izloženost sadržajima za odrasle u modernom društvu postala ozbiljan problem, posebno za ljude koji žive sami. Kao rešenje, ističe da je važno razgovarati s decom o odnosima, ljubavi i vezama kako bi se izbegle negativne posledice prekomerne izloženosti takvom sadržaju.

Na kraju, Nikić napominje koliko je ključno razgovarati o intimnosti u braku i kako odsustvo komunikacije može stvoriti trzavice i probleme u partnerskim odnosima, posebno kada su deca uključena. Osvrće se na važnost razgovora kao sastavnog dela očuvanja intimnosti u braku i međuljudskih odnosa.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike