Ukoliko tokom svađe izgovarate neku od ove dve rečenice, vreme je za prekid veze

06.11.2023

13:31

0

Autor: K. O.

Parovi često izražavaju svoje nezadovoljstvo samo kad su ljuti, umesto da pokrenu konstruktivan razgovor

Ukoliko tokom svađe izgovarate neku od ove dve rečenice, vreme je za prekid veze
Copyright Freepik

Svađe i nesuglasice, bez obzira na stabilnost, zdravlje i strast u ljubavnoj vezi, sasvim su normalne. Stručnjaci čak smatraju da su svađe poželjne, a neka istraživanja čak sugerišu da se više vole parovi koji se povremeno posvađaju. Međutim, u nekim odnosima se na početku pojavljuju crvene zastave koje upozoravaju na potencijalni prekid.

Dok neki parovi prepoznaju ove znakove i na vreme okončaju svoj odnos, drugi ostaju zajedno ignorišući stvarnost, što na kraju otežava njihove živote.

U zdravim odnosima temeljenim na toleranciji, poverenju i poštovanju, argumenti su način na koji partneri bolje razumeju jedno drugo. U takvim situacijama važno je slušati drugu stranu i dopustiti joj da izrazi svoje mišljenje.

Kad tema svađe nije pravi uzrok negativnosti

Ponekad, tema svađe nije pravi uzrok negativnih emocija. Na primer, ako žena eksplodira zbog partnerovih prljavih čarapa koje su ostavljene na podu kupatila, njena ljutnja zapravo proizlazi iz partnerove neodgovornosti i nepoštovanja kućnog reda. Parovi često izražavaju svoje nezadovoljstvo samo kad su ljuti, umesto da pokrenu konstruktivan razgovor u miru i ljubavi.

Kvalitetna veza ogleda se u tome da se poštovanje očuva čak i tokom žestokih rasprava. Partneri u takvim vezama shvataju da su prepreke i svađe normalan deo života i njihovog odnosa.

Freepik
 

Posebno je važno da parovi čiji odnos visi o koncu nađu pravi način za vođenje svađe. Reči mogu biti ozbiljnije od dela, i ljudi u afektu često izgovaraju nepromišljene reči koje mogu naneti ozbiljnu štetu.

Stručnjak za odnose, Kristin Vero, ističe dve rečenice koje mogu biti pogubne za svaki odnos i automatski ga osuditi na propast. Na prvi pogled, ove rečenice ne izgledaju grube, ali kad ih pažljivije razmotrite, jasno je da ukazuju na manjak budućnosti u odnosu.

Prva alarmantna rečenica je: "Takva sam kakva sam, ne želim da se menjam."

Veza je kompromis pre svega. Ako je jedna strana iskreno iznela svoje nezadovoljstvo, a druga strana nije voljna ni da razmisli o tome, takav odnos nema budućnost. Iako možda na prvi pogled ne izgleda važno, ova rečenica može biti pogubna za svaki odnos.

Profimedia
 

Druga problematična rečenica je: "Ti si ovo odabrao, uzmi ili ostavi."

Osobe koje izgovaraju ovu rečenicu pokazuju sebičnost. Ljubavni odnos je dvosmerna ulica temeljena na kompromisima. Ako jedna strana prebacuje odgovornost na drugu i pritom pokazuje nezainteresiranost, to znači da u odnosu nema ljubavi ni poštovanja, piše zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike