Ako radite ovih šest stvari, vi ste zapravo toksičan partner u vezi: Stručnjaci navode "jahače apokalipse"

17.10.2023

13:11

0

Autor: K. O.

Postoje izuzetno destruktivna ponašanja koja uništavaju i najbolje veze

Ako radite ovih šest stvari, vi ste zapravo toksičan partner u vezi: Stručnjaci navode "jahače apokalipse"
Tuga - Copyright Profimedia

Vidite, odnosi su teški - i niko od nas nije savršen. Svi smo bili krivi što smo bili manje nego ljubazni prema svom partneru u jednom ili drugom trenutku. Ali to je samo život.

Ponekad su povremena kopanja ili nepristojni komentari više od običnog lošeg trenutka – i zapravo su znaci da ste toksičan partner.

Osim fizičkog zlostavljanja, neke crvene zastavice u vezi mogu se odbaciti kao uobičajeni načini suočavanja. To je greška.

Istraživač odnosa dr Džon Gotman je istakao četiri dodatne kategorije za toksično ponašanje u vezama: neprestana kritika, redovna odbrana, prezir i ometanje.

Ova ponašanja su toliko destruktivna za odnose da ih Gottman naziva „Četiri jahača apokalipse“.

Unutar tih kategorija postoji mnogo suptilnih navika koje mogu biti toksične, kažu dva stručnjaka za odnose. Dobra vest je, međutim, da postoji mnogo načina da se prevaziđe loše ponašanje i da se odnos učini još jačim.

Izuzetak je kada postoji nasilje. To je, slažu se stručnjaci, uvek razlog za prekid veze i traženje pomoći od licenciranog terapeuta.

Ako radite ovih šest stvari, vi ste toksični u vašoj vezi:

1. Nikada ne prihvatate krivicu

Ako se stalno iznova borite sa različitim partnerima, surova istina je da problem može biti zajednički imenitelj - vi.

Freepik
 

„Ako ste u iskušenju da za sve probleme u vezi okrivite svog partnera, velike su šanse da previđate svoju ulogu u problemu“, kaže savetnica za brak i porodicu Džesika Vejd, koja je objasnila da je od vitalnog značaja prihvatiti odgovornost.

2. Govorite stvari koje „ne mislite“

Reči izgovorene u gnevu ne mogu se zaista vratiti. Bračna i porodična savetnica Lisa Bahar objašnjava da su izjave poput „Ti si lud“ ili „Šta nije u redu s tobom?“ neprimerene. U ovim slučajevima, koren problema je želja da se isprovocira reakcija.

„Proverite na šta reagujete u odnosu na pretpostavku da znate šta se dešava“, kaže Bahar, dodajući da pomaže da naučite „zdrave veštine tvrdnji“ umesto da pribegnete pasivnoj-agresivnosti.

3. To je moj put i tačka

Još jedno uobičajeno ponašanje koje može uticati na vezu je odbijanje da prihvatite uticaj vašeg partnera. Više od obične tvrdoglavosti, Vejd objašnjava da ovo može biti štetno ako vaš partner ne misli da se njegovo ili njeno mišljenje ceni. Na sreću, ona kaže da se to može prevazići tako što ćete se obavezati da ćete istinski saslušati svog partnera.

Profimedia
 

4. Zavisni ste od veze

Doprinos toksičnosti u vezi nije samo u tome kako se ponašate prema svom partneru, već i kako se ponašate prema sebi. Vejd objašnjava da ako se oslonite na vezu da biste se osećali dobro, „to je znak da treba da se pozabavite sa nečim što je u osnovi".

Ovo može doći do vrhunca, kaže ona, pretnjama samopovređivanjem. "Ako ste ikada rekli ili čak pomislili: 'Ako me ostaviš, ubiću se' ili nešto slično, vreme je da se odmoriš od veze i odmah potražiš pomoć."

5. Namerno kažnjavate partnera

Koliko god to izgledalo bezazleno, Vejd upozorava da su prećutkivanje ili uskraćivanje seksa zbog malih prestupa znaci manipulacije. Naravno, možda ćete se osećati kao da samo pokušavate da pošaljete poruku, ali postoji bolji način da izrazite svoje frustracije.

Profimedia
 

Uzmite za primer mleko koje vaš partner zaboravi da kupi u prodavnici. Umesto da se durite, Vejd predlaže da mirno objasnite svom supružniku da odlažete večeru i da će od vas zahtevati da se vratite u prodavnicu. Ona primećuje: „Vikanje i kažnjavanje retko su delotvorni kod dece, pa to preskočite i u vašoj vezi.

6. „Nehotice“ šamarate tokom svađa

U studiji iz 2010. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti definisali su fizičko nasilje kao „šamaranje, gurkanje ili guranje“. Pod tim parametrima, više od pet miliona muškaraca prijavilo je da ih je partner zlostavljao u prethodnoj godini, piše Your Tango.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike