Moćni vodič za prevazilaženje emocionalnog zlostavljanja: Nadmašite gaslajtera i vratite kontrolu!

24.10.2023

22:21

0

Autor: D.M.

Gaslajting je ponašanje koje nad nama sprovodi neko ubeđujući nas manipulativnom taktikom da je sve ono što vidimo, čujemo, mislimo i osećamo u stvari drugačije. Da li ste bili u vezi u kojoj ste često dovodili u pitanje svoja osećanja, instinkte, razmišljanja i konačno, razum?

Moćni vodič za prevazilaženje emocionalnog zlostavljanja: Nadmašite gaslajtera i vratite kontrolu!
Copyright Profimedia

Iako veza treba da bude izvor ljubavi i podrške, sve češće postaje polje manipulacije i nesigurnosti. Gaslajting je suptilni oblik emocionalnog zlostavljanja koji često ostavlja žrtvu bez samopouzdanja i jasnog uvida u stvarnost. Ovaj tekst će vas voditi kroz definiciju, tipove, i znakove gaslajtinga u vezi, kao i kako se zaštititi od ovog destruktivnog ponašanja.

Šta je gaslajting u vezi?

U vezi obasjanoj gaslajtingom, partneri se suočavaju s iskrivljenim percepcijama stvarnosti. Vaši instinkti i osećaji vode vas u jednom pravcu, dok vas partner vodi u sasvim drugom. Klasični primer gaslajtinga u vezi opisuje se kao manipulacija koja nagoni žrtvu da sumnja u svoje uverenja i postepeno gubi osećaj za realnost. Ovaj termin potiče iz filma "Gaslight" iz 1944. godine, u kome muž manipuliše svojom ženom kako bi je ubedio da je luda.

Tipovi "gaslajting" ličnosti i kako prepoznati ovakvo ponašanje u vezi pre eskalacije

Gaslajteri dolaze u različitim oblicima i veličinama, ali imaju zajednički cilj - zadržati kontrolu. Oni često koriste manipulaciju, često su autoritarni i često im nedostaje empatija. Pravilno prepoznavanje ovih osobina može vam pomoći da se zaštitite.

Unsplash
 

Primeri gaslajtinga u vezi

1. Podsećanje na nedostatke: Gaslajteri često primenjuju ovu tehniku kako bi umanjili samopouzdanje žrtve. Redovnim podsećanjem na njen nesavršenosti, gaslajter čini da se osećate nesposobno i manje vredno. To nije kritika s ciljem konstruktivnog poboljšanja, već čisto emocionalno zlostavljanje.

2. Osećaj nesigurnosti: Gaslajteri često koriste svoju manipulaciju kako bi stvorili osećaj nesigurnosti kod žrtve. Iako biste trebali osećati sigurnost i podršku u vezi, gaslajting vas tera da konstantno sumnjate u sebe i svoje postupke. Osećate se kao da hodate po jajima, nikad ne znajući šta će izazvati negativnu reakciju partnera.
3. Davanje sopstvenih vrednosti: Gaslajteri negiraju vaše kvalitete i vrednosti. Nikada neće pohvaliti vaše uspehe i često će prisvajati zasluge za ono što postignete. To vodi do konstantnog preispitivanja sopstvenih sposobnosti i vrednosti.
4. Život "kao po jajima": Žrtve gaslajtinga se osećaju kao da ne mogu slobodno izražavati svoje mišljenje i osećanja pred partnerom. Strah od konfrontacije čini ih nesigurnim i nervoznim, pa često izbegavaju izražavanje vlastitih stavova.
5. Neprestano negiranje: Gaslajteri retko ili nikada ne priznaju svoje greške i nedostatke. Umesto toga, oni okrivljuju druge, što otežava žrtvi da oseća da je u pravu ili da ima validne argumente. Ako se žrtva usudi kritikovati gaslajtera, on će brzo prebaciti odgovornost na nju ili preusmeriti razgovor na nešto drugo.
6. Negativni komentari o sebi: Gaslajting često dovodi do toga da žrtva sama sebi govori negativne stvari i potceni se. Počinju sumnjati u sopstvene sposobnosti i samopouzdanje se polako urušava.
7. Neprestano se izvinjavate: Gaslajteri često primoravaju žrtve da se neprestano izvinjavaju, čak i kad nema očiglednog razloga za izvinjenje. Ovo stvara osećaj da je žrtva stalno u krivu i da treba da se izvinjava za svoje postupke i reči, čak i kada su opravdani.
8. Traženje prihvatanja: Žrtve često prihvataju loš tretman u nadi da će se situacija poboljšati i da će dobiti bolji tretman. Ovo ih čini ranjivim na manipulaciju gaslajtera.
9. Preuzimanje krivice: Gaslajteri teraju žrtve da preuzmu krivicu za probleme u vezi i da prekrivaju zlostavljanje. To čini da žrtve osećaju da su odgovorne za sve negativne događaje, čak i ako nisu.
10. Proverive laži: Gaslajteri često lažu, ali žrtve često ignorišu ove laži ili pokušavaju da opravdaju njihovo ponašanje.
11. Negiranje dokaza: Gaslajteri često negiraju stvarnost, čak i kada postoje čvrsti dokazi. To dovodi do toga da žrtva počinje sumnjati u sopstvene uvide i misli.
Profimedia
 

Kako se izboriti sa gaslajterom?

Izaći iz veze sa gaslajterom i suočavanje s ovim oblikom zlostavljanja može biti izuzetno izazovno, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako biste se zaštitili i izborili se sa gaslajtingom:

1. Prepoznajte znakove: Prvi korak je prepoznati da ste u vezi s gaslajterom. To može biti teško, jer gaslajteri često koriste suptilne taktike manipulacije. Proučite znakove gaslajtinga kako biste bolje razumeli situaciju.

2. Postavite granice: Postavljanje jasnih granica je ključno. Definišite šta je prihvatljivo ponašanje i budite spremni da kažete "ne" kada gaslajter pređe te granice.
3. Komunicirajte otvoreno: Pokušajte razgovarati s gaslajterom o svom osećanjima i problemima u vezi. Međutim, budite spremni na to da gaslajter može pokušati manipulisati razgovorom. Ostanite mirni i fokusirani.
4. Tražite podršku: Razgovarajte s prijateljima, porodicom ili terapeutom o svojoj situaciji. Deljenje svojih iskustava s drugima može vam pomoći da dobijete perspektivu i podršku.
5. Radite na samopouzdanju: Gaslajteri često ciljaju na nisko samopouzdanje svojih žrtava. Rad na vašem samopouzdanju može vam pomoći da se osećate jače i sposobnije da se izborite sa gaslajterom.
Profimedia
 

6. Zadržite pisane tragove: Ako komunicirate s gaslajterom putem poruka ili e-pošte, sačuvajte te poruke kao dokaz. To može biti korisno ako kasnije trebate potvrditi svoje tvrdnje ili se suočiti s manipulacijom.
7.Razmotrite pravnu pomoć: Ako se osećate fizički ugroženim ili ako gaslajting postaje ozbiljan oblik zlostavljanja, razmislite o pravnoj pomoći ili naručivanju zaštitnog naloga.
8. Izborite se za sebe: Napustiti gaslajtera može biti najbolja opcija ako se situacija ne poboljšava. Razmislite o prekidu veze kako biste se zaštitili.
9. Nastavite s obukom: Nakon što izađete iz veze s gaslajterom, možda ćete morati raditi na emocionalnom isceljenju. Razmotrite terapiju ili savetovanje kako biste se nosili s traumom i obnovili svoje samopouzdanje.
10. Naučite iz iskustva: Gaslajting može biti teško iskustvo, ali može vam pružiti priliku za učenje i rast. Razmislite o tome kako možete koristiti svoje iskustvo da biste bolje prepoznali i zaštitili se od sličnih situacija u budućnosti.

Iznalaženje iz veze s gaslajterom i suočavanje s ovom situacijom zahteva hrabrost i podršku. Ne okrivljujte sebe i zapamtite da imate prava na zdrav i poštovan odnos. Vaše emocionalno i fizičko blagostanje su od suštinskog značaja, i zaslužujete da budete tretirani sa poštovanjem i ljubavlju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike