Postoji 11 tužnih, ali istinitih pokazatelja da patite od ljubavne traume

17.07.2023

13:07

0

Autor: K. O.

Ovo dovodi do dramatične štete po vaše samopoštovanje, sliku o sebi i osećaj sigurnosti

Postoji 11 tužnih, ali istinitih pokazatelja da patite od ljubavne traume
Tuga - Copyright Pexels

Laži, obmana, tajnovitost i neujednačena struktura moći dovode do izdaje ili ljubavne traume. Nije važno da li u vezu ulazite sa verom u sebe i ponosni na svoja dostignuća.

Sistematski primenjujući mešavinu tehnika zavođenja, besa i ludila, počinilac - bilo da je narcis, sociopata ili psihopata - može brzo da se dotera kako bi obesnažio svoju žrtvu.

Ovo dovodi do dramatične štete po vaše samopoštovanje, sliku o sebi i osećaj sigurnosti.

Maligni narcis ili psihopata ne deli svoju moć, već dominira devojkom, ženom ili partnerom i zahteva kontrolu. Stvarnost žrtve je pod kontrolom osobe koja nije ona sama.

Emocionalno i psihičko zlostavljanje se strateški koristi i leži u osnovi svih nasilnih odnosa.

Najbolji interes nasilnika je da se poigrava vašim emocijama da se osećate što je moguće bezvrednije i nemoćnije. Ne mareći za vaše dobro ili uvažavajući vaše potrebe, ne nudeći svoju snagu ili zaštitu, i dalje kontrolišući uz upotrebu ljubomore, narcis šalje poruku "Nisi dovoljno dobar" i "Potreban sam ti".

Pexels
 

Osećaj bezvrednosti i nemoći dovode do niskog samopoštovanja, što dovodi do toga da se žena oseća ružnom, glupom, debelom ili lenjom, pa čak i stvara lošu sliku o telu čak i kada žena intelektualno zna da nije ništa od toga.

Sram, strah i ambivalentnost preplavljuju žrtvu. Ovo dovodi do kombinacije poremećaja — zavisnosti, depresije, besa, poremećaja u ishrani, anksioznosti i samoubistva — što vas sve čini ranjivijim na manipulativne taktike nasilnika.

Nakon nasilne veze, vaša prirodna ljubav i saosećanje će se transformisati u ogromnu zbunjenost, paniku i anksioznost. Bilo da ste odbačeni, našli hrabrosti da odete ili ste konačno pobegli od nasilnika, morate zapamtiti da će biti potrebno vreme da oslobodite narcisoidnu kontrolu nad svojim srcem.

Važno je da se čuvate i pripremite za put lečenja rane vašeg srca. Deo posla je i prihvatanje istine o zlostavljanju i tragičnom gubitku ljubavi. Drugi deo je da se oprostite od laži, obmane, iscrpljujućeg stida, očaja i straha koje proizvodi vaš narcis.

Pixabay
 

Evo 11 tužnih, ali istinitih znakova da patite od ljubavne traume:

1. Ne možete da spavate celu noć i/ili imate loše snove.

2. Ne možete da jedete ili jedete previše.

3. Umorni ste i napeti.

4. Plačete više nego ikada, postali ste reaktivni, izvinjavajući se i sumnjičavi prema svemu, a nemate poverenja čak ni u svoje „sigurne“ ljude.

5. Imate nametljive misli i slike, probleme sa pamćenjem i probleme sa komunikacijom i koncentracijom.

6. Gubite interesovanje za aktivnosti u kojima ste nekada uživali.

7. Osećate se ludo, šokirano, posramljeno, poniženo i prazno.

8. Osećate se beznadežno, bespomoćno, preplavljeno, usamljeno i izolovano.

Pexels
 

9. Vaše raspoloženje se kreće od anksioznog, depresivnog, prljavog ili neprivlačnog do osećaja straha, razdražljivosti, besa i besa.

10. Postajete sumnjičavi, samoprezirni i/ili samodestruktivni.

11. Opsednuti ste traženjem tragova o vezi i istine o osobi koju ste voleli.

Usred velikog bola i patnje, naš najveći izazov može postati naša najveća prilika za transformaciono isceljenje i promenu. Strah se pretvara u veru, a ljubav se na kraju obnavlja, piše YourTango.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike