Naučna studija dokazala genetsku posebnost pasa iz Černobilja: Istraživači pokušavaju da saznaju promene u genomu koje izaziva radijacija!

03.03.2023

23:55

0

Istraživači su prikupili uzorke krvi 302 psa koji žive u različitim lokacijama blizu mesta nuklearne katastrofe iz 1986. godine

Naučna studija dokazala genetsku posebnost pasa iz Černobilja: Istraživači pokušavaju da saznaju promene u genomu koje izaziva radijacija!
Nemački ovčar - Copyright Pixabay

Studija u prestižnom naučnom časopisu "Napredak nauke", objavljena juče pokazala je da su psi koji žive u blizini Černobilja genetski drugačiji od ostalih pasa i otkrila veliki potencijal koji ima proučavanje ove posebne grupe životinja.

Istraživači su prikupili uzorke krvi 302 psa koji žive u različitim lokacijama blizu mesta nuklearne katastrofe iz 1986. godine i bili iznenađeni rezultatima genetske analize, prenosi Njujork Tajms.

Oko polovine ispitivanih pasa je živelo u neposrednoj blizini nuklearne elektrane, dok je druga polovina živela u gradu Černobilju, udaljenom oko 14,5 kilometra od elektrane.

- Veoma me je iznenadilo što se ove dve populacije pasa skoro sasvim razlikuju - rekao je biolog Timoti Muso, jedan od autora studije.

Obe grupe pasa su u sebi imale delove DNK tipične za nemačke ovčare i neke druge vrste ovčara, a naučnici kažu da je upravo to izuzetno važno za dalje ispitivanje.

Poređenje genetskih sekvenci pasa iz blizine elektrane, pasa iz Černobilja i čistokrvnih ovčara koji žive u sredinama koje nisu radioaktivne bi moglo da pomogne istraživačima da shvate promene u genomu koje izaziva radijacija.

- Ovo je jedinstvena populacija životinja i jedinstvena mogućnost - rekao je Muso.

Naučni projekat je posledica saradnje istraživača iz SAD, Poljske i Ukrajine kao i američke nevladine organizacije Fond za čistu budućnost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike