TOP 5 biljaka koje ne možete ubiti: Savršene za ljude koji često putuju i nemaju vremena da im se posvete

29.06.2024

11:14

0

Autor: V. I.

Uz pravilno odabrane biljke, čak i najzauzetiji putnici mogu uživati u zelenilu svog doma

TOP 5 biljaka koje ne možete ubiti: Savršene za ljude koji često putuju i nemaju vremena da im se posvete
Copyright Profimedia

Retki su ljudi koji neće voleti da imaju kuću punu biljaka i cveća. Međutim, ako često putujete ili ste često odsutni od kuće, možda mislite da vam uzgoj biljaka nije suđen. Da li je to zaista tako? Samo zato što ste daleko od kuće ne znači da ne možete uzgajati biljke. To samo znači da morate odabrati prave. Evo najboljih biljaka koje ne zahtevaju mnogo održavanja ako često niste kod kuće.

1. Kaktusi i sukulenti

Ako nikada ranije niste uzgajali biljke, a želite nešto što nije prevelika obaveza i što ne umire lako, ne možete pogrešiti sa kaktusima ili sukulentima. Prema rečima stručnjaka za biljke, vrste kaktusa i sukulenata su odavno popularan izbor za osobe koji žele biljke otporne na sušu i koje se lako održavaju. "Oni su evoluirali da stvore bogato tkivo za skladištenje vode, što im omogućava da izdrže dve nedelje bez vode, čak i kada su pod punim suncem u zatvorenom prostoru."

Sukulenti uspevaju na srednjem do jakom svetlu i zahtevaju vrlo malo vode. „Volim ih jer često proizvode cveće kao nagradu. Takođe imaju mnogo različitih nijansi zelene, crvenkasto-narandžaste i oblika koje možete izabrati.

24sedam/Maja Kostić
 

 

2. Sanseverija (indijansko pero, svekrvin jezik)

Da li ste skloni da idete na putovanja po nekoliko nedelja? Da li vašem domu nedostaje obilno prirodno svetlo? Onda razmislite o sanseveriji. Poznata i pod imenima indijansko pero i svekrvin jezik, sanseverije je cenjena zbog svoje sposobnosti da izdrži uslove slabog osvetljenja. Njeni debeli, sočni listovi omogućavaju joj da bude tolerantna na sušu tako da možeostati bez vode dve nedelje, posebno ako su smešteneu uslovima slabijeg osvetljenja.

Profimedia
 

 

3. Zamija

Biljka zamija, poznata i kao dragulj Zanzibara, prava je dragocenost u kući. Reč je o tamnozelenoj biljci tropskog izgleda koja izaziva interesovanje i privlačnost, posebno ako planirate da budete odsutni na duži vremenski period. Držite je u prostoriji sa jakim indirektnim svetlom i zalivatje je svakih nekoliko sedmica, ostavljajući da se zemlja osuši između zalivanja. Biljka raste iz rizoma, što im omogućava da skladište vodu, prirodno ih čineći otpornim na sušu. Zamislite to kao rezervni izvor vode.

Profimedia
 

 

4. Filodendroni

Da li s vremena na vreme odlazite na kratak izlet? Ili planirate da provedete vikende u gostima ovog leta? Onda vam preporučujemo filodendrone za vaš životni stil. Ove jednostavne biljke, koje su inače napretraživanije na Google pretraživaču, zahtevaju jarko, indirektno svetlo i samo jednu do dve nedelje između zalivanja. Nekad se desi da mogu da opstanu i mesec dana bez brige i vode.

Pexels
 

 

5. Monstera

Biljke monstere su popularne već duže vreme. Sa svojimprekrasnim zelenim listovima, lako je razumeti zašto. One su takođe idealan izbor za sve koji vole da povremeno odu na nedelju dana. Biljka monstera zahteva jarko, indirektno svetlo i treba oko sedam do deset dana između zalivanja.

Pixabay
 

 

Bilo da se odlučite za kaktuse, sukulente, sanseveriju, zamiju, filodendron ili monsteru, ove biljke će vam omogućiti da uživate u prirodnoj lepoti bez previše brige i pažnje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike