Srpski doktor za biljke vraća orhideje u život: Nikola daje neobičnu terapiju ljubavlju i pažnjom (FOTO)

17.06.2024

12:23

0

Nikola Mihajlović, poznat kao doktor za orhideje, nije običan lekar

Srpski doktor za biljke vraća orhideje u život: Nikola daje neobičnu terapiju ljubavlju i pažnjom (FOTO)
Copyright RINA

Umesto ljudi, on se posvećuje lečenju biljaka, pružajući im stručnu terapiju koja često uključuje mnogo ljubavi i pažnje. Njegova neobična cvećara u Gornjem Milanovcu puna je starinskih vrsta kao što su šeboj, zvončići, hajdučka trava i suncokreti, uprkos modernim trendovima.

- Kao što doktori leče ljude, tako i ja lečim biljke. Recimo, kada imamo žute liske, to nam govori da je bilo pretoplo u prostoriji i kada nema dovoljno vlage cvetovi se smežuraju i krenu da otpadaju. Jako je bitno dezinfikovati alat sa kojim se delovi seku, a seku se tačno od jednog, do dva centimetra iznad spavajućeg pupoljka i oni će kroz jedno mesec do dva ponovo procvetati i dati nove liske - priča Nikola za agenciju RINA. 

RINA
 

Nikola ističe važnost pravilne nege biljaka, od toga kako se režu do toga kakvu negu treba pružiti. On veruje da je ključno održavati pravilnu vlažnost i temperaturu okruženja, kao i pažljivo dezinfikovati alat. Njegova strast prema cveću, posebno pastelnim nijansama i raznolikosti oblika, odražava se u svakom njegovom aranžmanu.

RINA
 

Pored toga, Nikola se bori za povratak tradicionalnih prirodnih ukrasa na svadbama umesto veštačkih dekoracija. On smatra da je lepota u jednostavnosti, preferirajući grančice ruzmarina umesto egzotičnog cveća.

- Od kineskog cveća, zar nije lepše staviti grančicu ruzmarina koji miriše na svadbi, ne mora da bude trobojka, već može neka trakica sa kanapčićem i to je ono što vraća stare vrednosti naših svadbi - zaključuje ovaj Gornjomilanovčanin.

RINA
 

Njegova posvećenost cveću nije samo posao, već pravi umetnički izraz koji oživljava stare vrednosti i lepotu prirode u modernom svetu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA.RS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike