Baštovanski trik: Napravite jeftinu prihranu za biljke i oživljavanje reznica pa uživajte u džungli za samo par nedelja (VIDEO)

24.05.2024

09:27

0

Autor: V. I.

Otkrijte kako gajenje biljaka pomaže u smanjenju stresa i kako da pomešate dva sastojka iz kuhinje u miks za bujanje biljaka

Baštovanski trik: Napravite jeftinu prihranu za biljke i oživljavanje reznica pa uživajte u džungli za samo par nedelja (VIDEO)
Copyright Freepik

Proleće je savršeno godišnje doba za sadnju i presađivanje biljaka. Toplije temperature, duži dani i povećana vlažnost zemljišta stvaraju idealne uslove za rast i razvoj cveća i biljaka. Bez obzira na to da li ste iskusni vrtlar ili tek počinjete, proleće je pravo vreme da započnete svoj vrt i uživate u prirodnoj lepoti koju biljke donose. Da ne biste dali ogroman novac na skupe preparate i đubriva, napravite sami svoj domaći rastvor za prihranu i ožiljavanje reznica.

 

Profimedia
 

 

Gajenje biljaka kao terapija za stres

Gajenje biljaka nije samo koristan hobi, ono može imati značajan pozitivan uticaj na vaše mentalno zdravlje. Rad sa biljkama pomaže u smanjenju stresa, poboljšava raspoloženje i daje osećaj postignuća. Vreme provedeno u bašti može biti terapijsko, omogućavajući vam da se opustite i povežete s prirodom.

 

Freepik
 

Recept za ožiljavanje reznica i jačanje korena

U nastavku delimo jednostavan i efikasan recept za ožiljavanje reznica i jačanje korena biljaka. Ovaj recept je idealan za one koji žele da osiguraju uspešan rast svojih biljaka.

Sastojci:

  • 1 kašika žutog šećera
  • 10 g kvasca
  • 1 l tople vode

Priprema:

1. U činiji pomešajte braon šećer i kvasac.

2. Dodajte toplu vodu i mešajte dok se šećer i kvasac ne rastvore.

3. Pokrijte činiju i ostavite smesu da odstoji 24 sata.

4. Nakon 24 sata, dobićete vodu za jačanje korena i ožiljavanje reznica.

Ovaj prirodni preparat možete koristiti tako što ćete potapati reznice u dobijenu tečnost pre sadnje. Voda sa šećerom i kvascem će pomoći u stimulaciji rasta korena, što će povećati šanse za uspešno ožiljavanje i razvoj novih biljaka.

 

 

Koliko često se koristi domaći rastvor za prihranu

U letnjim mesecima preporučuje zalivanje ovim rastvorom svake nedelje, a preko zime dva puta mesečno. Važno je da vremenski razmak između dve prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.

Proleće je pravo vreme za početak novih vrtnih projekata. Sadnja i presađivanje biljaka tokom ovog godišnjeg doba mogu doneti mnogo radosti i pozitivnih efekata na vaše zdravlje. Koristeći naš recept za oživljavanje reznica, možete osigurati snažan rast i razvoj svojih biljaka, što će vam omogućiti da uživate u lepoti prirode tokom cele godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike