Komšinica će crći od muke: Kako da pravilno zalivate balkonsko cveće za najbolje rezultate

07.06.2024

09:10

0

Autor: V. I.

Kako održati vaše cveće na terasi zdravim i punim cvetova

Komšinica će crći od muke: Kako da pravilno zalivate balkonsko cveće za najbolje rezultate
Copyright Profimedia

Cveće posađeno u žardinijere i saksije ima ograničen prostor za razvoj korena. Uglavnom su to plitke i male posude u kojima se koren ne može dovoljno razviti i pronaći dovoljno vode i hranljivih materija da nahrani nadzemni deo biljke. Ako koren nema dovoljno prostora za razvoj, mi mu moramo pomoći da održi lepu i zdravu biljku punu cvetova, što nam je i krajnji cilj.

Važnost pravilnog zalivanja

Pravilno zalivanje je ključno jer omogućava korenu biljke da dobije potrebnu vodu i hranljive materije. Korenu je potrebna rastresita i lako propustljiva zemlja, poznata kao supstrat, koji se sastoji od mešavine belog i crnog treseta, perlita, gline i hranljivih materija. Kvalitetan supstrat omogućava biljci da se pravilno razvija i upija vodu na optimalan način.

Kada i kako zalivati balkonsko cveće

Idealno vreme za zalivanje balkonskog cveća je jutro. Tokom noći, zemlja se hladi, pa hladna voda neće biti šok za koren.

Jutarnje zalivanje omogućava supstratu da se natopi vodom i pomaže biljkama da izdrže vreli dan. Ako zalivate cveće ujutro, voda će se brže osušiti sa listova i cvetova, smanjujući rizik od bolesti i štetočina.

Profimedia
 

 

Saveti za efikasno zalivanje

Koristite kantu sa "dugim nosom“ kako biste precizno ciljali koren biljaka, izbegavajući da voda padne na lišće i cvetove. Pobrinite se da žardinjiere i saksije imaju dovoljno otvora na dnu za odvod viška vode, što pomaže u sprečavanju propadanja korena.

Zalivanje kap po kap je odlična metoda za efikasno zalivanje. Sistem koristi gravitaciju za distribuciju vode iz povišenog rezervoara preko jednostavnih cevi direktno na vrh svake saksije. Ovaj način zalivanja štedi vreme i osigurava da biljke dobiju potrebnu količinu vode.

Prihranjivanje balkonskog cveća

Prihranjivanje je ključno za otporno, zdravo i bujno cveće. Kvasac i kore od banana su prirodni izvori hranljivih materija. Kvasac je bogat vitaminom B kompleksa, dok sukore od banana bogate kalijumom, što pomaže u pravilnom cvetanju.

Profimedia
 

Đubriva rastvorljiva u vodi

Vodorastvorljiva đubriva su idealna za balkonsko cveće jer sadrže balansiran odnos azota, fosfora i kalijuma, koji su ključni za razvoj biljaka.

Razmutite jednu kašičicu đubriva u kanti vode i koristite ovu mešavinu za zalivanje biljaka jednom nedeljno tokom vegetacijskog perioda.

Pravilno zalivanje i prihranjivanje su ključni za zdrav razvoj balkonskog cveća. Kvalitetan supstrat, redovno proveravanje vlažnosti i korišćenje vodorastvorljivih đubriva pomoći će vam da održite vaše biljke zdravima i punim cvetova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike