Ovaj kuhinjski predmet nosi iste bakterije kao izmet: Velika pretnja po zdravlje

06.06.2024

18:17

0

Autor: K. B.

Redovna upotreba kuhinjskog predmeta koji stalno koristimo može biti glavni izvor infekcija

Ovaj kuhinjski predmet nosi iste bakterije kao izmet: Velika pretnja po zdravlje
profimedia-0652766431 - Copyright Profimedia

Pri upotrebi sunđera za pranje sudova, često se zaboravlja da on može biti glavni izvor bakterijskih infekcija u kuhinji zbog nakupljanja bakterija. Mnogi misle da je dovoljno samo isprati sunđer običnom vodom nakon upotrebe. Međutim, voda i deterdžent za sudove samo delimično uklanjaju bakterije, a ne uništavaju ih potpuno.

Naučne studije su pokazale da su u različitim delovima kuhinjskog sunđera prisutni isti mikrobi koji se nalaze i u izmetu. Neprijatan miris sunđera može biti upozorenje da je pun štetnih mikroorganizama, uključujući bakterije poput stafilokoka aureusa, E. coli i salmonele, koje mogu uzrokovati infekcije, posebno kod osoba sa slabijim imunitetom. Srećom, pravilnom higijenom sunđer može da se očisti i dezinfikuje.

Freepik
 

Preporučuje se čišćenje i dezinfekcija sunđera bar jednom nedeljno. Prvi korak je uklanjanje ostataka hrane. Zatim se sunđer potopi u rastvor soli, vruće vode i sode bikarbone i ostavi da stoji 20 minuta. Za uklanjanje neprijatnih mirisa, možete ga potopiti u mešavinu hladne vode, soli i alkoholnog sirćeta. Ako primećujete tragove buđi, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca u vruću vodu. Nakon ispiranja i ceđenja sunđera, ostavite ga da se osuši na vazduhu. Važno je izbegavati držanje sunđera u sudoperi jer se tamo stalno kvasi, što stvara idealno okruženje za razvoj buđi i bakterija.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike