Ne možete da se otarasite paukova iz kuće? Možda ste sami krivi zbog te jezive situacije

01.06.2024

10:56

0

Autor: V. I.

Sedam grešaka koje bi mogle da privlače pauke u vaš dom

Ne možete da se otarasite paukova iz kuće? Možda ste sami krivi zbog te jezive situacije
Copyright Profimedia

Nema ništa gore od nepozvanih gostiju, posebno kada su pauci. Ova jeziva stvorenj, ukoliko nisu vaši kućni ljubimco mogu se pojaviti u najgorim trenucima, uhvativši nas nespremne na najneprijatnije načine, mada postoje i neke dobrobiti. Ali pauci se ne pojavljuju niotkuda. Postoji mnogo razloga zašto bi do toga moglo doći. Evo sedam grešaka koje bi mogle da privlače pauke u vaš dom.

1. Ostavljate upaljeno spoljno svetlo

Spoljna svetla su neophodna za bezbednost, ali takođe mogu stvoriti probleme. Ako ste ikada pogrešili što ste tokom leta ostavili upaljena spoljna svetla i pokušali da otvorite vrata, onda znate sve o letećim stvorenjima koja mogu da vas izlude, naročito o paucima.

Dakle, da biste smanjili poziv paucima, razmislite o korišćenju svetla koje rade na senzor ili tajmeru. 

2. Dopuštate da kupatila postanu previše vlažna

Možda mislite da ste sami kada se tuširate toplom vodom, ali ta para u suštini govori paucima da se odazovu vašoj rutini nege o sebi. Iako pauci ne traže nužno vodu da utaže žeđ, čini se da uživaju u vlažnim i vlažnim prostorima. Zato je bitno da kupatila budu dobro provetrena. Otvorite prozore ili pokrenite ventilator. Ako nijedno od toga nije moguće, barem otvorite vrata.

Profimedia
 

 

3. Imate previše sobnih biljaka

Iako je lepo imati mnogo sobnih biljaka, ovo, nažalost, može biti problematično, jer kućne biljke mogu da obezbede idealno okruženje za pauke. Unutar kuće manje je verovatno da će se pauci suočiti s grabljivcima koji bi ih inače ugrozili u spoljašnjim okruženjima, čineći sobne biljke atraktivnim dugoročnim staništem. Umesto da brine o tome da li će ih možda pojesti, mogu da se fokusiraju na to koga će sledeće jesti. Pored toga, oni mogu da naprave svoje vreće za jaja u privatnom području bez predatora gde njihovi pauci mogu da odrastaju a da ne budu pojedeni.

4. Čuvate otpad u dvorištu

Ostaci iz dvorišta mogu biti još jedna privlačna pozivnica za pauke. Pauci koji prave mrežu više vole da ih prave u neometanim, zaštićenim prostorima. Ostavljanje dvorišta pretrpanog krhotinama, igračkama, lišćem ili predmetima stvara mnogo domova za buduće pauke.

Jedan od najvećih krivaca u ovom slučaju su gomile drva. Ove gomile imaju mnogo pukotina koje su savršene kako za pauke koji proizvode mrežu, tako i za paukove koji love. Ako se drže blizu kuće, rizik da pauci pronađu put u zatvorenom prostoru je mnogo veći.

Profimedia
 

5. Imate mnogo stajaće vode i vlage na imanju

Stajaća voda i vlaga su glavni atraktori za muve, komarce, mrave i nekoliko drugih malih štetočina.A da biste to dobili, treba d smanjite uslove oko vašeg doma koji privlače druge insekte, što će na kraju smanjiti i prisustvo pauka.

6. Ne čistite redovno

Važno je da napravite raspored i redovno čistite svoj dom kako biste sprečili pojavu pauka. Prostor ispod streha, oko stubova, uglova i stvari koje se čuvaju u blizini kuće, poput nameštaja i roštilja, moraju da budu čisti i dobro održavani kako bi se izbegli izvori hrane za paukove, utočišta i područja za razmnožavanje.

7. Nemate redovan program kontrole štetočina

Pored čišćenja, neophodna je i preventivna kontrola štetočina. Profesionalne usluge obično nude trostruki proces za eliminaciju pauka.

  • Prvo je temeljna inspekcija kako bi se identifikovala područja zagađenostii i uslovi koji pogoduju problemima sa paukovima koje je potrebno ispraviti.
  • Sledeće je čišćenje svih postojećih mreža.
  • Na kraju je opšta primena pesticida za eliminisanje izvora hrane i svih postojećih pauka u blizini.

Nikada ne bi trebalo da čekate da se nakoti puno paukovaa pre nego što se ove usluge izvrše.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike