Dva sastojka iz kuhinje koja vozači obožavaju: Presvlake čine čistim i uklanjaju sve loše mirise iz auta

14.05.2024

17:06

0

Autor: V. I.

Za čišćenje unutrašnjosti automobila nije potrebno da potrošite mnogo novca

Dva sastojka iz kuhinje koja vozači obožavaju: Presvlake čine čistim i uklanjaju sve loše mirise iz auta
Copyright Profimedia

Automobil je jedno od mesta gde provodimo najviše vremena tokom cele godine. Prema studiji iz 2017. koju su sproveli Ipsos i The Boston Consulting Group, Evropljani koriste svoj automobil u proseku devet i po sati nedeljno. Ako se ova cifra primeni na kalendarsku godinu, vreme u automobilu raste na skoro 21 dan. Zbog toga je čišćenje unutrašnjosti automobila neophodno, naročito kad dođe proleće, vreme kada treba da pripremite svoj automobil za leto.

Postoje stručnjaci koji posao čišćenja automobila mogu obaviti kvalifikovano, ali uz ove jednostavne savete biće vam lako da uštedete novac, mada vam u jednoj evropskoj zemlji za to mogu naplatiti paprenu kaznu.

Pexels
 

Jednostavan postupak

Da biste sanirali unutrašnjost automobila, prvo je da pronađete pravo mesto, a zatim sledite sledeće korake:

Ispraznite automobil: uklonite sve predmete, bilo smeće ili ne, iz različitih prostora, džepova sedišta, otvora na vratima i centralne konzole.

Usisivač: koristite industrijski usisivač koji se nalazi na servisnim stanicama, jer oni nude veću snagu usisavanja. Proverite sve praznine i prostore, uključujući sedišta.

Tepih i prostirke: Koristeći gustu četku, oribajte površine tepiha, prostirke i pedale vozača. Zatim izvadite prostirke iz automobila i dobro ih izudarajte da uklonite svu prašinu.

Sedišta: ako su tapacirana, najbolji sistem je korišćenje određenog proizvoda koji je dostupan na tržištu ili, ako to nije moguće, par čepova sredstva za čišćenje koje sadrže amonijak razblaženog u litru vode . Ako je presvlaka kožna, treba koristiti odgovarajuće komercijalno rešenje.

Instrument-tabla i lajsne: najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje koje takođe ima sredstvo za odbijanje prašine. Možete koristiti i vodu sa sapunom. Morate biti oprezni u predelu zglobova i ventilacionih otvora, na primer sa četkicom za zube.

Staklo: prljavo staklo predstavlja veliku opasnost za vožnju. Za dobro čišćenje stakla iznutra najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje stakla i krpu od mikrovlakana. Pored toga, može se primeniti proizvod za spolja koji pomaže u odbijanju vode u kišnim okolnostima.

Mirisi: nije dobra ideja maskirati ih osveživačima vazduha. Mirisi duvana, znoja i vlage najbolje se rešavaju kućnim pripravcima kao što je soda bikarbona, koja se mora ostaviti da deluje u nekoliko posuda ceo dan. U istu svrhu mogu poslužiti i zrna kafe.

Trik sa sodom bikarbonom

Postoji prljavština koju je teže ukloniti prateći prethodne korake. Za ove slučajeve mora se koristiti snažnija metodologija.

Masnoža na presvlakama: Iako je mrlje od hrane teže ukloniti, mogu se očistiti uz malo strpljenja. Prvo uklonite višak masnoće upijajućim papirom preko kojeg treba da istrljate oblim delom kašike. Zatim se stavlja smesa alkoholnog sirćeta, omekšivača za veš, tečnog deterženta i sode bikarbonoe da deluje deset minuta i uklanja se četkom ili usisivačem. Posle toga se više puta trlja krpom natopljenom vodom.

 

@r5.col ✨😲 ¡Elimina suciedad de tu tapicería como un profesional! Descubre este truco casero que dejará tu auto impecable 🚘 #LimpiezaDeTapicería #TrucosDeLimpieza #AutoLimpio #ConsejosDeLimpieza ♬ sonido original - R5 | conducción y vehículos

 

Kako ukloniti fleke od povraćanja i urin?

Povraćanje: u ovom slučaju domaći lekovi deluju najbolje. Sirće  je najbolji saveznik. Pomešajte ga u jednakim delovima sa vodom, natopite mesto i  ostavite da deluje nekoliko minuta . Da biste uklonili miris, koji je uporniji, rešenje je  da sipate sodu bikarbonu  i ostavite da odstoji najmanje sat vremena. Ako nakon uklanjanja ostane bela ivica,  trljajte je mokrom krpom  dok se ne ukloni.

Urin: iako nije česta pojava, presvlake ili tepih mogu biti  obojeni urinom dece  ili životinja. Da biste ga eliminisali, postoji kućni lek  koji se sastoji od mešavine pola čaše deterdženta za veš, čaše vode i  četvrtine čaše sirćeta. Ovom mešavinom i sunđerom  natopite celu fleku  i okolni deo, tako da nema razlike u boji. Ostavite da  odstoji nekoliko minuta, a zatim ga više puta obrišite vlažnom krpom. Pkušati da eliminišete sav sapun i bićete iznenađeni efektima koji ste postegli.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike