Ovo je jedna od najskupljih kuća na svetu: Prelepa vila izgrađena je za kralja, a poseduje 14 soba i ogromnu biblioteku! (FOTO)

01.09.2023

19:04

0

Sa njenih prozora pruža se pogled na vijadukt u blizini srednjovjekovnog grada i daleko na istoku, na prekrasne Alpe koje odvajaju Francusku i Italiju

Ovo je jedna od najskupljih kuća na svetu: Prelepa vila izgrađena je za kralja, a poseduje 14 soba i ogromnu biblioteku! (FOTO)
Najskuplja kuća na svetu - Copyright Foto: Profimedia

Vila Le Sedre (Les Cèdres) na Francuskoj rivijeri jedna je od najskupljih kuća na svetu.

Za cenu ove 190 godina stare vile smeštene na 35 hektara zemlje, (u vreme kada ju je vlasnik kupio) mogli ste da kupite 10.000 kilograma zlata, 100 najskupljih jahti na svetu ili 50 najskupljih automobila na svetu.

Ovu zapanjujuću kuću na tržište je 2017. stavio David Kampari-Milano iz Kampari grupe, a 2019. ju je Rinat Ahmetov, milijarder iz Ukrajine, kupio za 220 miliona evra. U međuvremenu joj je vrednost porasla.

Foto: Profimedia
 

Vila je prikladna za kralja jer je izgrađena za kralja Belgije davne 1830. Njena svetla boja lososa i peska govori o ovoj dinastiji - jer su nijanse bile pod uticajem Kraljevine Sardinije koja je vladala u to vreme.

20 godina nakon što je izgrađena, gradonačelnik Vilefranš sur Mera kupio je kuću kako bi je vodio kao farmu maslina. Čak i danas, Vila na svom imanju ima stabla maslina, stara više od 300 godina.

Foto: Profimedia
 

14 spavaćih soba

Godine 1904. najskuplja kuća na svetu ponovo je promenila vlasnika kada su je gradonačelnikovi potomci prodali belgijskom kralju Leopoldu II. Proširio je vrtove koji okružuju dom. Imanje je 1924. godine kupila porodica Marnier-Lapostol te ga je koristila najdulje, punih 90 godina, uzgajajući sve vrste egzotičnih biljaka.

Kuća je veličine neverovatnih 1.700 kvadrata i ima 14 spavaćih soba, olimpijski bazen, biblioteku obloženu drvetom koja sadrži 3.000 knjiga o flori i naturalizmu (uključujući izdanje botaničkog kodeksa iz 1.640.), jezerce sa amazonskim ljiljanima, kip boginje Atine, plesnu dvoranu osvetljenu lusterima, staju dovoljno veliku za 30 konja, velike dnevne sobe, portrete iz 19. vela u raskošnim okvirima i zadivljujuće drvene radove posvuda.

Foto: Profimedia
 

 

Stabla sama po sebi vrede celo bogatstvo. Osim luksuza, sam položaj ove vile uz obalu Sen Žan Kap Ferata dovoljno govori o njenoj grandioznosti.

Sa njenih prozora pruža se pogled na vijadukt u blizini srednjovjekovnog grada i daleko na istoku, na prekrasne Alpe koje odvajaju Francusku i Italiju.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike