Prirodni čistači vazduha: Biljke koje čine čuda i brišu prašinu

01.09.2023

12:03

0

Autor: K. B.

Ove biljke ne samo da čiste vazduh, već i doprinose lepšem i zdravijem životnom prostoru

Prirodni čistači vazduha: Biljke koje čine čuda i brišu prašinu
Copyright Freepik

Ono što malo ljudi zna jeste da određene vrste biljaka imaju gotovo čarobnu sposobnost - uklanjanje prašine. Ove biljke nisu samo ukras, već i efikasni čistači vazduha. One otpuštaju kiseonik koji apsorbuje alergene kao što su prašina, polen i buđ. Fiona Dženkins, britanski stručnjak za cveće, predlaže koje biljke biste mogli uneti u svoj dom kako biste se rešili nečistoća u vazduhu.

Pexels
 

Fikus gumijevac

Ova vrsta biljke je veoma efikasna u uklanjanju nepoželjnih materija iz vazduha zahvaljujući svojim velikim i voštanima listovima koji savršeno hvataju čestice prašine. Dodatno, prskanje fikusa gumijevca vodom jednom dnevno može pomoći u privlačenju prašine, a takođe povećava i nivo vlage u vazduhu.

Zamija

Zamija je popularna sobna biljka koja se lako održava i ima sposobnost privlačenja zagađivača iz vazduha. Osim što efikasno uklanja i sakuplja prašinu i čestice iz vazduha, njeni mali, voštaniji listovi takođe vole lagano prskanje vodom svakog dana.

Freepik
 

Spatifilum

Ovaj cvet je popularan ne samo zbog svog atraktivnog izgleda, već i zbog sposobnosti apsorbovanja spora buđi i štetnih para acetona. Bitno je držati ga u većim posudama, redovno zalivati i izbegavati direktnu sunčevu svetlost, koja može biti štetna za njegove nežne bele cvetove.

Bršljan

Većina vrsta bršljana može smanjiti količinu prašine u domu, ali engleski bršljan se ističe po svojoj efikasnosti u uklanjanju oktana, benzena, trikloretilena i toluena. Postavljanje bršljana u viseće tegle može poboljšati kvalitet vazduha i dodati prirodnu prozračnost i dekoraciju u vaš enterijer.

Pexels
 

Zeleni ljiljan (biljka pauk)

Ova vrsta biljke ima sposobnost čišćenja čak 95% toksina iz vazduha, čime se svrstava među najefikasnije sobne biljke za čišćenje vazduha. Takođe smanjuje vlagu u prostoru. Biljka pauk je posebno dobra u uklanjanju formaldehida, toluena, ugljen-monoksida i ksilena iz vazduha, kao i apsorpciji azot-dioksida. Ova biljka je idealna za početnike, jer zahteva minimalno održavanje i trpi indirektno svetlo.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike