Jedna stvar u spavaćoj sobi prljavija je od WC šolje: Možda redovno menjate posteljinu, ali ovo zaboravljate da očistite

11.08.2023

19:11

0

Autor: K. O.

To ima direktnu vezu sa našim zdravljem

Jedna stvar u spavaćoj sobi prljavija je od WC šolje: Možda redovno menjate posteljinu, ali ovo zaboravljate da očistite
profimedia-0537915785 - Copyright Profimedia

Trećinu života provodimo u spavaćoj sobi, te u svom krevetu. Poznato je da je dobar san ključan za našu funkcionalnost. Zato je važno održavati krevet čistim, posebno redovno menjati posteljinu.

Čak i kada vam se čini da ona nije zaprljana, to nije tako u realnosti. Posteljina je idealno stanište za bakterije i buđ.

Polemike su često vođene u vezi sa učestalošću menjanja posteljine. Prema stručnjacima, minimum je jednom nedeljno. To ima opravdanje iz više razloga. Dušeci su pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, a prašina koja lebdi po sobi ne samo da se nataloži na dušeku, već i u njemu.

Osim dušeka, jastuci takođe skupljaju bakterije, a prema stručnjacima, u njima se može naći više mikroba nego na površini daske WC šolje.

Stvari koje zaboravljamo da očistimo

Mikrobi se zapravo nalaze svuda u našem domu, a često zaboravljamo na neke stvari i predmete koje treba očistiti.

Unsplash
 

Lampa je jedan takav predmet. Preporuka je da je čistimo i dezinfikujemo bar jednom nedeljno. Ukoliko imate sat ili budilnik pored kreveta, trebalo bi i njega očistiti. Takođe je preporučljivo redovno prati zavese, jastuke i posteljinu, jer bakterije mogu uzrokovati alergije, neugodan miris i kožne probleme.

Čista i uredna spavaća soba nije samo estetska briga, već ima direktnu vezu sa našim zdravljem, sprečavanjem razmnožavanja mikroba i očuvanjem higijene.

Pixabay
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike