Imamo čak četiri trika za čišćenje ravne ploče: Uz sastojke koje već imate kod kuće, bukvalno će sinuti

04.06.2023

10:57

0

Autor: K. O.

Bez mnogo muke i trljanja rešićete se i zakorelih mrlja

Imamo čak četiri trika za čišćenje ravne ploče: Uz sastojke koje već imate kod kuće, bukvalno će sinuti
Šerpa - Copyright Profimedia

Jedan od dosadnijih poslova u domaćinstvu je čišćenje šporeta. OK, možda je za nijansu lakše očistiti ravnu ploču nego trljati oko ringle, ali i za to je potreban trud. Posebno ako jelo iskipi.

U prodavnicama možete pronaći različite hemikalije namenjene za održavanje ravnih ploča, međutim, vi kod kuće već imate prirodna sredstva koja su efikasna, ali i neškodljiva za vašu porodicu.

Važno je da koristite isključivo mekane krpe i sunđere, a žice i sprave za struganje bi trebalo izbegavati.

Ovo su najbolja prirodna sredstva za čišćenje čije sastojke već imate u kući.

1. Limun i soda bikarbona

Limun se pokazao kao sjajna namirnica u borbi protiv masnoće, dok je soda bikarbona neizostavan sastojak kada je čišćenje u pitanju.

Za čišćenje ravne ploče dovoljno je da šaku sode bikarbone pospete po ploči ili po ringlama, a zatim istrljajte šporet kriškom limuna.

Soda bikarbona će pomoći da skinete masne fleke, a neće izgrebati površinu. Kada ukonite fleke, vlažnom krpom prebrišite šporet da biste uklonili ostatke sode bikarbone i limuna.

Pexels
 

2. So i soda bikarbona

U posudi pomešajte kašiku soli sa kašikom sode bikarbone. Kada dobro izmešajte, dodajte i kašiku vode, pa onda mešajte dok ne dobijete pastu. Dobijenu smesu nanesite na sunđer i njom očistite ploču. Mlakom vodom i čistom krpom pređite preko ploče, a ona će zasijati kao nova.

3. Pasta za zube

Možda vam je soda poznata kao sredstvo za čišćenje, a pasta za zube vam sigurno nije pala na pamet. A njome ćete, verovali ili ne, lako očistiti vašu ravnu ploču. Na tupfer, vatu, ili maramicu naneti pastu, lagano utrljajte na površinu ploče i na kraju prebrišite mokrom krpom. Izuzetno je efikasna za skidanje skorelih fleka od iskipelog mleka, ali i za uklanjaje mrlja od ulja nastale prilikom prženja.

Pixabay
 

4. Alkoholno sirće

Pomešajte alkoholno sirće i vodu u razmeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Ova mešavina odlična je za čišćenje ploče na šporetu i rerne, a možete je svakodnevno koristiti za čišćenje kuhinjskih elemenata.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike