Dom bez prašine: 10 koraka za održavanje čistog i svežeg okruženja

16.07.2023

11:01

0

Autor: K. B.

Održavanje čistoće i svežine vašeg doma je uvek cilj, ali jedan od najupornijih neprijatelja čistoće je prašina

Dom bez prašine: 10 koraka za održavanje čistog i svežeg okruženja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bez obzira koliko često čistite, čini se da se prašina iznova vraća. Međutim, postoje neki efikasni saveti i trikovi koji vam mogu pomoći da smanjite količinu u vašem domu i stvorite prostor u kojem možete uživati bez brige o čišćenju. U ovom članku ćemo otkriti najbolje savete za održavanje kuće. Od redovnog usisavanja i brisanja do održavanja čistih zavesa i tepiha, naučićete kako da stvorite zdraviju atmosferu u domu.

Pexels
 
  • Redovno usisavanje i brisanje: Usisavanje i brisanje podova su ključni koraci u borbi. Koristite kvalitetan usisivač sa HEPA filterom koji će uhvatiti i najsitnije čestice. Obrišite podove vlažnom krpom da biste sakupili preostalu prašinu.
  • Često menjajte posteljinu: Posteljina je privlači. Redovno menjajte posteljinu i perite je u toploj vodi da biste se rešili nevidljivih neželjenih gostiju.
  • Održavajte zavese i tepihe čistima: Zavese i tepisi mogu biti izvor. Redovno ih usisavajte ili čistite da biste smanjili nakupljanje prašine.
  • Koristite visokokvalitetne filtere za klimatizaciju i ventilaciju: Filtri za klimatizaciju i ventilaciju pomažu da se prašina i alergeni ne uđu u dom. Redovno menjajte ili čistite ove filtere kako biste osigurali njihovu efikasnost.
  • Držite prozore zatvorene: Ona spolja može ući kroz otvorene prozore. Držite prozore zatvorene kada je to moguće, posebno tokom dana kada je koncentracija veća.
  • Redovno brišite prašinu sa površina: Redovno brišite prašinu sa površina u svom domu koristeći krpe od mikrovlakana koje privlače prašinu i sprečavaju njeno ponovno pojavljivanje.
  • Neka bude uredano: nered je privlači. Održavajte red u svim prostorijama, čuvajući stvari na odgovarajućim mestima i izbegavajući gomilanje nepotrebnih stvari.
  • Smanjite tepihe i ukrase koji je skupljaju: Tepisi, velike zavese i plišani ukrasi mogu skupiti mnogo prašine. Razmislite o smanjenju ovih predmeta ili da ih redovno čistite.
  • Koristite ovlaživače: suv vazduh može povećati njenu koncentraciju u vazduhu. Koristite ovlaživače da biste održali vlažnost na optimalnom nivou.
  • Pazite na kućne ljubimce: kućni ljubimci mogu uneti prašinu i alergene u kuću. Redovno ih četkajte i perite da biste smanjili linjanje i prašinu.

Pridržavajući se ovih saveta i usvajanjem redovnih navika čišćenja, možete čistije i zdravije okruženje za sebe i svoju porodicu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike