
Da bude kao iz bakinog lonca: Izbegnite greške koje većina pravi i dobićete najbolji pasulj ikada
Da bi svaki zalogaj bio savršeno ukusan i lagan za stomak potrebno je znati nekoliko ključnih pravila

Miris pasulja koji se širi iz kuhinje vraća mnoge detinjstvo, tamo gde je sve bilo jednostavno, a svaki zalogaj imao ukus doma, ljubavi i strpljenja.
Istina je da pasulj traži vreme, pažnju i nekoliko zlatnih pravila. Jedna pogrešna radnja – prerano soljenje ili premalo kuvanja, i od omiljenog ručka nastaje kulinarski promašaj.
Izbor lonca i temperature
Pasulj voli prostor i ujednačenu toplotu. Najbolji izbor je veliki lonac s debljim dnom, jer omogućava da zrna nesmetano plutaju tokom kuvanja i da se ravnomerno skuvaju. Pasulj uvek stavljajte u hladnu vodu i postepeno ga zagrevajte.
Ako tokom kuvanja ponestane tečnosti, dodajte samo vruću vodu – nikako hladnu, jer to može prekinuti proces kuvanja i učiniti zrna tvrdim.

Kada i kako soliti pasulj?
Jedna od najvećih i najčešćih grešaka jeste soljenje pasulja na početku kuvanja. So u ranoj fazi pripreme može učiniti opnu zrna čvrstom i pasulj će ostati tvrd bez obzira koliko dugo ga kuvate.
Pravilno je da se pasulj soli tek pred kraj kuvanja, kada su zrna već omekšala. Ako želite da dodatno omekšate pasulj, možete dodati i prstohvat sode bikarbone – ali ne previše, da ne utiče na ukus.

Polako i strpljivo
Sporo kuvanje omogućava razgradnju proteina i ravnomerno omekšavanje svih zrna. Ako pravite zapršku, vodite računa da je ne prepržite, jer gorčina će pokvariti ceo lonac. Takođe, izbegavajte naglo prelivanje hladnom vodom – pasulj zahteva stabilnu temperaturu.
Profimedia
Povrće i začini za pun ukus
Kuvani pasulj bez dodataka često zna da bude bezličan. Da biste obogatili ukus, dodajte luk, šargarepu, celer, lovorov list ili beli luk. Ne samo da će jelo biti punijeg ukusa, već će ti sastojci doprineti i boljoj probavljivosti.
Profimedia
Začini poput dimljene paprike, majčine dušice i crnog bibera dodatno će zaokružiti aromu. Uvek je bolje dodavati začine postepeno i probati jelo više puta.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari