Najbolji način pripreme pasulja: Zašto ga ne potapati pre kuvanja donosi zdravstvene prednosti i olakšava varenje

24.06.2024

14:50

0

Autor: K. B.

Fitinska kiselina, prisutna u mnogim namirnicama poput pasulja, orašastih plodova, žitarica i semenki, može imati značajan uticaj na naš organizamP

Najbolji način pripreme pasulja: Zašto ga ne potapati pre kuvanja donosi zdravstvene prednosti i olakšava varenje
Copyright Profimedia

Pasulj je jedno od omiljenih jela među Srbima, a svako ima svoj mali trik za pripremu vojničkog pasulja ili posnog prebranca. Međutim, zbog prisustva fitinske kiseline, pasulj može izazvati probleme sa varenjem.

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti problematične zbog visokog sadržaja fitinske kiseline. Ova kiselina vezuje važne minerale poput bakra, magnezijuma, joda, gvožđa i cinka, što može dovesti do njihovog smanjenog unosa u organizmu. Nedostatak ovih nutrijenata može dalje izazvati probleme sa mišićno-koštanim, imunološkim i probavnim sistemom. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), fitinska kiselina je čest uzrok anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, naglašava endokrinolog Zuhra Pavlova.

Freepik
 

Namirnice bogate fitinskom kiselinom uključuju ovas, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju, kao i neki orašasti plodovi poput lešnika, badema i oraha, te semenke suncokreta, maka, lana, tikve i susama. Iako su ove namirnice bogate hranljivim vlaknima i drugim korisnim sastojcima, važno je biti svestan njihovog potencijalnog uticaja na apsorpciju minerala.

Zaključak je da je pasulj, iako hranljiv, važno pripremati uz svest o njegovom sadržaju fitinske kiseline kako bi se smanjili mogući negativni uticaji na varenje i apsorpciju nutrijenata.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike