
Recept dana: Ferero roše torta spaja čokoladu i lešnike u džinovskoj verziji omiljenog slatkiša
Čokoljupci će je obožavati

Ako ste ljubitelj ferero roše kuglica, onda ova torta ne može da vam se ne dopadne. Spoj čokolade i lešnika uvek je pun pogodak, a ova torta je samo još jedan dokaz za to.
Bogati čokoladni krem uz lešnike i hrskave napolitanke odvešće vas pravo u gastronomski raj. Iako vam možda deluje komplikovano, kod ove torte se peče samo jedna kora koja se deli na tri dela.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 100 g čokolade
- 150 g šećera
- 70 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 30 g prezli
- 3 kašike mlevenih lešnika
- 70 g maslaca
Fil:
- 500 g maskarpone sira
- 500 ml slatke pavlake
- 400 g nutele
- 100 g krupno mlevenih lešnika
- 100 g mlevenih lešnik napolitanki
Za čokoladnu čipku i natapanje kora:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 2–3 kašike ulja
- 1 dl toplog mleka
- 4 kašike neskvika
Za kalup:
- Malo maslaca ili margarina
- Malo prezli za posipanje kalupa

Priprema:
Pripremiti kalup prečnika 26 cm. Otopiti maslac i čokoladu na pari, pa ostaviti da se prohladi.
Kalup podmazati maslacem ili margarinom i posuti prezlama. Umutiti žumanca sa šećerom, zatim dodati brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, prezle, mlevene pečene lešnike i otopljenu čokoladu. Na kraju pažljivo umešajte sneg od belanaca koji ste zasebno umutili.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Za fil pomešati maskarpone sir i nutelu. Umutiti slatku pavlaku u šlag i pažljivo je dodati u smesu sa sirom i nutelom.
Otopiti 200 g čokolade sa uljem na pari, sipati u kesu za dekorisanje i napraviti čokoladnu čipku za ukrašavanje torte. Ostaviti u zamrzivač da se stegne.
Ohlađen biskvit iseći na tri kore. Prvu koru blago natopiti toplim mlekom pomešanim sa neskvikom.
Premazati filom, zatim u tankom mlazu dodati otopljenu čokoladu iz kese, pa posuti mlevene lešnike i napolitanke.
Ponoviti postupak sa preostalim korama.
Ostatkom fila premazati celu tortu spolja. Čokoladnu čipku ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša taman toliko da može da se oblikuje, pa je postaviti oko torte.
Kada slažete tortu, poslednju koru postavite tako da ona koja je bila na dnu prilikom pečenja sada bude na vrhu – tako će torta biti ravna i bez neravnina.
Uživajte u ovom savršenom spoju čokolade i lešnika!
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari