Iskusne domaćice otkrivaju tajne: Kako da vaš tart sa makom bude savršeno mekan i sočan

05.05.2024

14:50

0

Autor: K. B.

Nema ništa bolje od savršeno mekanog i sočnog tarta sa makom koji se topi u ustima

Iskusne domaćice otkrivaju tajne: Kako da vaš tart sa makom bude savršeno mekan i sočan
profimedia-0090024111 - Copyright Profimedia

Iskusne domaćice znaju tajne kako postići baš tu teksturu i ukusnost koju svi obožavaju. Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da vaš tart sa makom bude upravo takav.

  • Kvalitetni sastojci: Kao osnova svakog dobrog recepta, i za tart sa makom važno je koristiti kvalitetne sastojke. Birajte sveži mleveni mak i visokokvalitetno brašno kako biste postigli najbolje rezultate.
  • Pravilna priprema: Temeljno pripremite sve sastojke pre nego što počnete mešati. To uključuje merenje sastojaka, pripremu kalupa za pečenje i zagrevanje rerne na odgovarajuću temperaturu.
  • Balans teksture: Da biste postigli mekan i sočan tart, bitno je pronaći balans između teksture testa i fila od maka. Testo treba da bude lagano i prozračno, dok fila treba da bude dovoljno vlažna da zadrži mekoću.
  • Pravilno pečenje: Pazite da tart pečete na pravilnoj temperaturi i vreme kako biste postigli savršenu zlatno smeđu boju i mekanu teksturu. Prekomerno pečenje može dovesti do suvog tarta, dok nedovoljno pečenje može ostaviti testo sirovo.
  • Dodaci za sočnost: Dodavanje malo mleka, maslaca ili slatke pavlake u fil od maka može dodatno poboljšati sočnost tarta. Takođe, možete razmisliti o dodavanju malo citrusne kore ili ekstrakta vanile za dodatni sloj ukusa.
  • Evo i jednostavnog recepta:

    Sastojci:

    • 200g svežeg mlevenog maka
    • 200g brašna
    • 150g putera
    • 100g šećera
    • 2 jaja
    • 150ml mleka
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • Prstohvat soli
    • Prašak za pecivo

    Priprema:

    1. U posudi izmešajte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo.
    2. U drugoj posudi umutite puter sa šećerom dok ne dobijete kremastu smesu.
    3. Dodajte jaja i ekstrakt vanile u smesu od putera i dobro umutite.
    4. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od jaja i putera, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
    5. Umešajte mleveni mak u testo.
    6. Prebacite testo u podmazanu tepsiju za pečenje.
    7. Pecite tart u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatno smeđ.
    8. Ostavite tart da se ohladi pre sečenja i posluživanja.

    BONUS VIDEO:

     

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike