Recept dana: Bostonska krempita, dekadentni kremasti spoj biskvita i krema od vanile sa čokoladnom završnicom (VIDEO)

10.04.2024

07:49

0

Autor: V. I.

Neodoljivi kolač s bogatom istorijom

Recept dana: Bostonska krempita, dekadentni kremasti spoj biskvita i krema od vanile sa čokoladnom završnicom (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Bostonska krempita, uprkos svom nazivu, nije klasična pita već raskošan kolač koji predstavlja pravo bogatstvo ukusa i tekstura. Ovaj tradicionalni američki desert sastoji se od mekog, prozračnog biskvita koji je presečen na pola bez puno muke uz trik s čačkalicama i punjen kremastom, glatkim žutim kremom od vanile. Spoljni sloj je preliven čokoladnom glazurom koja briljantno teče niz strane torte, stvarajući vizuelno privlačan i neodoljivo ukusan desert.

Mi vam dajemo recept za malo jednostavniju varijantu, sa jednim slojem biskvita.

Profimedia
 

Istorijat bostonske krempite

Istorija bostonskog slatkiša datira iz 19. veka, gde je prvi put stvoren u hotelu "Parker House" u Bostonu, Masačusets. Od tada, ova torta nije postala samo simbol Bostona već i omiljeni desert širom Sjedinjenih Američkih Država. Zanimljivo je da je Masačusets 1996. godine zvanično proglasio bostonsku krempitu državnim desertom, čime je potvrdio njegovo posebno mesto u američkoj kulinarskoj tradiciji.

Bostonska krempita može se poslužiti kao elegantan desert na svečanim večerama ili kao poslastica za porodična okupljanja. Bez obzira na priliku, ova torta uvek obećava zadovoljstvo u svakom zalogaju, spajajući klasične ukuse vanile i čokolade u jedinstvenu i nezaboravnu poslasticu.

Freepik
 

 

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

Za krem:

  • 4 žumanca.
  • 60 g kondenzovanog mleka.
  • 30 g kukuruznog skroba (gustina)
  • 60 g šećera.
  • 10 g vanilin šećera
  • 320 ml mleka
  • 20 g putera

Za biskvit:

  • 4 jaja.
  • 50 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g ulja
  • 60 ml mleka
  • 100 g brašno
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sirćeta
  • 60 g šećera

Za ganaš:

  • 120 g crne čokolade
  • 120 g pavlake za šlag

Priprema:

1. Pomešajte sastojke za krem sem putera u glatku smesu.

2. Kuvajte dok se ne zgusne u krem te ubacite puter.

3. Pokrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica.

4. U drugoj činiji pomešajte žumanca, šećer, so, ulje i mleko. Promešajte i ubacite prosejane brašno i prašak za pecivo, te lepo promešajte da nema grudvica.

5. Posebno umutite belanca i sirće i postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći, da dobijete čvrst sneg..

6. Špatulom polako dodajte sneg u žumanca.

7. Pecite u plehu dimenzija 22x27 cm obloženom pek-papirom u rerni zagrejanoj na 170° C 20 minuta. 

8. Gotovoj kori isecite ivice ako su zapekle i namažite žuti krem.

9. Ugrejte pavlaku u mikrotalasnoj (ili da ne proključa) i dodajte čokoladu.

10. Dobijenim ganažom prelijte bostonsku krempitu, poravnajte nožem i ostavite u frižideru bar 4 sata da se ohladi.

 

 

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike