Recept dana: Livia kocke s kokosom, jednostavan i jeftin kolač koji miriše na leto i more

28.02.2024

07:53

0

Autor: V. I.

Samo jedan zalogaj ovog kremastog kolača će vas momentalno teleportovati na plažu

Recept dana: Livia kocke s kokosom, jednostavan i jeftin kolač koji miriše na leto i more
Copyright Printscreen/YouTube/Radine Poslastice

Livia kocke su izuzetna poslastica koja spaja tradicionalne ukuse s modernim notama. Ovaj kolač karakteriše jedinstvena kombinacija nežne kore i bogatog, kremastog fila, koji zajedno stvaraju nezaboravno iskustvo za sva čula. 

Osnova ovog divnog kolača je meka i vazdušasta kora, čija se priprema temelji na pažljivo odabranim sastojcima koji garantuju savršenu teksturu. Kora je obogaćena delikatnim aromama kakaoa, koje pružaju blagu čokoladnu notu, čineći svaki zalogaj neodoljivo privlačnim.

Profimedia
 

Srce livia kocki čini kremasti fil, zahvaljujući mleku i grizu, dok kokos dodaje egzotičnu svežinu i teksturu koja če odmah da vas prebaci u toplije krajeve. Puter doprinosi bogatstvu fila, čineći ga još ukusnijim.

Livia kocke predstavljaju savršen spoj tekstura i ukusa, gde se svaki zalogaj topi u ustima, ostavljajući dugotrajan utisak. Ovaj kolač je idealan izbor za svečane prilike, porodična okupljanja ili kao sofisticirani desert koji će impresionirati vaše goste. 

Vreme pripreme:

  • 25 minuta

Sastojci

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 80 g šećera 
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 200 g mekog brašna 
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 litar mleka
  • 150 g šećera 
  • 8 kašika griza
  • 50 g putera
  • 200 g kokosa

Priprema:

1. Umutite jaja sa šećerom.

2. Dodajte redom sve ostale sastojke i još jednom sve lepo umutite.

3. Pleh dimenzija 20 x 30 cm obložite pek-papirom.

4. Polovinu smese za koru ulijte u pleh i pecite na 180 stepeni 5-7 minuta, da se uhvati korica a kolač bude napola pečen.

5. Za to vreme skuvajte fil od mleka, šećera, griza, putera i kokosa.

6. Izvadite polupečenu koru iz rerne, preko nje sipajte vruć fil i poravnajte da bude ravnomeran.

7. Preko fila sipati ostatak smes za testo i lepo poravnajte.

8. Vratite u rernu i ispecite do kraja a proverite da li je pečeno čačkalicom.

9. Kada se vaš kolač ohladi, ako želite, ukrasite ga šlagom ili čokoladom, te isecite na kocke.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike