Recept dana: Carske štangle koje imaju sve - kremasti deo, hrskavi deo, a pune oraha i čokolade

18.03.2024

07:54

0

Autor: K. O.

Poslastica dostojna cara

Recept dana: Carske štangle koje imaju sve - kremasti deo, hrskavi deo, a pune oraha i čokolade
Copyright Printscreen/YouTube

Mnogo je lepih kolača, ali ovaj je definitivno dostojan i da se servira na dvoru. U pitanju je poslastica koja ima sve - hrskavi deo, kremasti deo, puno oraha, ali i čokolade.

Zato je i dobio ime carske štangle. Sigurni smo da mu ni najprobirljiviji sladokusci neće naći manu.

S obzirom na to da će biti veliki kolač od ove mere, uvek možete napraviti i polovinu mere.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci: 

Za koru:

  •     225 g maslaca ili margarina
  •     225 g šećera
  •     225 g mlevenih oraha
  •     150 g brašna
  •     6 belanaca
  •     5 g praška za pecivo

Žuti deo:

  •     6 žumanaca
  •     200 g šećera u prahu

Tamni fil:

  •     225 g mlevenih oraha
  •     100 ml mleka
  •     150 g šećer u prahu
  •     200 g maslaca
  •     150 g čokolade

Priprema:

Najpre pripremate koru. Maslac koji je bio na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom. U to dodati orahe, pa umutiti sve zajedno.

Odvojiti belanca i žumanca, pa najpre umutiti belanca u čvrst šne. Postepeno ih dodavati smesi sa maslacem i mutiti sve zajedno.

Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa sve sjediniti.

Izliti u pleh dimenzija 35 x 25 cm, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 25 minuta.

Dok se kora peče umutiti žumanca sa šećerom u prahu. Mutiti nekoliko minuta da pobele.

Izvadite koru, preko nje izliti žumanca sa šećerom i vratiti u rernu na 150 stepeni da se peče 15 do 20 minuta.

Kora treba da bude tvrda odozgo na dodir. Ipak, važno je da se ne prepeče da se ne bi krunila kasnije kada budete sekli kolač.

Ostavite da se hladi. Za to vreme otopite čokoladu.

Zagrejati mleko da bude vrelo pa popariti orahe i ohladiti.

Umutiti maslac sa šećerom u prahu, dodati orahe i čokoladu i sve umutiti zajedno.

Ceo fil naneti preko kolača, pa bogato posuti orasima i ostaviti par sati da se sve stegne.

Pre služenja isecite na štangle.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike