Recept dana: Salata od cvekle i pomorandže, pravi vatromet ukusa i boja, diže gvožđe, holesterol spušta

11.02.2024

07:46

0

Autor: V. I.

Pomorandža će savršeno da zamaskira zemljani ukus cvekle pa će je jesti i oni koji je ne vole

Recept dana: Salata od cvekle i pomorandže, pravi vatromet ukusa i boja, diže gvožđe, holesterol spušta
Salata od cvekle - Copyright Profimedia

Salata od cvekle, pomorandže, fete i oraha prava je zimska poslastica koja na tanjir donosi svetlost i osveženje. Nakon perioda teške slavske hrane, naš organizam žudi za detoksikacijom i obnavljanjem. Upravo ova salata, sa svojim bogatim sastojcima nudi idealnu kombinaciju ukusa i zdravlja.

Cvekla je poznata po svojim detoksikacionim svojstvima. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe, koje je ključno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, cvekla sadrži nitrati koji se u telu pretvaraju u nitritne okside, poboljšavajući cirkulaciju i krvni pritisak.

Pomorandže donose svetlost u ovo jelo, ne samo bojom, već i obiljem vitamina C, koji je esencijalan za jačanje imunološkog sistema. Osim toga, citrusi su poznati po svojoj sposobnosti da poboljšaju apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora, čineći cveklu još korisnijom.

Profimedia
 

Feta sir dodaje salati kremastu teksturu i bogatstvo ukusa, dok istovremeno obezbeđuje kalcijum, esencijalan za zdravlje kostiju i zuba. Njena slankasta nota idealno se upotpunjuje sa slatko-kiselkastim ukusom pomorandže i zemljanom bazom cvekle.

Orasi (ili pistacije, prema receptu) su prava riznica zdravih masnoća, proteina i antioksidanata. Dodaju hrskavost salati i obogaćuju je omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje srca i mozga.

Sveukupno ova kombinacija boja i ukusa može da izgleda savršeno na nedeljnoj trpezi, ali i kao samostalan obrok tokom radne nedelje.

Profimedia
 

Cveklu možete ispeći ranije i tako maksimalno skratiti vreme pripreme na dan serviranja, a možete je kupiti gotovu, već termički obrađenu i vakuumiranu u radnji. Imajte na umu da cveklu i pomorandžu morate pažljivo iseći na kockice.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

Za salatu:

  • 3 cvekla srednje veličine
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • 4 pomorandže
  • 50 g fete
  • 30 g seckanih oraha ili pistaća
  • zelena salata
  • par listića sveže nane

Za preliv:

  • 50 ml soka od pomorandže
  • 1 kašika kore pomorandže
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica meda
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

1. Cveklu dobro operite i uklonite joj krajeve.

2. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite pa stavite u duboku posudu za pečenje.

3. U posudu ulijte oko 1 dl vode, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite sat vremena na 190 stepeni, dok ne omekša.

4. Kada je cvekla gotova, izvadite je i ostavite da odstoji 15 minuta

5. Navucite rukavice i skinite joj kožu.

6. Cveklu i oljuštenu pomorandžu isecite na kockice.

7. Pomešajte sve sastojke za preliv.

8. Na tanjir poređajte cveklu i pomorandžu, sve prelijte pripremljenim prelivom i prelijte seckanim pistaćima i komadićima fete.

Bon appetit!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike