Recept dana: Posne ružičaste špagete sa cveklom - hranljive, zdrave, a deca će da oližu tanjir

17.12.2023

07:46

0

Autor: V. I.

Oživite svoj jelovnik uz ovu kreativnu interpretaciju testenine s cveklom i dobićete pravi estetski užitak

Recept dana: Posne ružičaste špagete sa cveklom - hranljive, zdrave, a deca će da oližu tanjir
Copyright Profimedia

Iako je jedan od najzdravijih i najraznovrsnijih darova koje priroda može ponuditi, cvekla često biva zanemarena jer ljudi ne umeju lepo da je pripreme pa tako uprkos svojoj nutritivnoj vrednosti i brojnim zdravstvenim benefitima, ova korenasta povrćka često ostaje u senci drugih namirnica. Na sreću, ovaj recept donosi revoluciju u načinu konzumiranja cvekle, čineći je ukusnom i privlačnom naročito za najmlađe koji će u slast da se pozabave usisavanjem rezanaca jarke boje.

Profimedia
 

Zašto je cvekla važna?

Bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, ona je pravo blago za naš organizam. Ovaj recept ne samo da vam omogućava da uživate u njenim zdravstvenim prednostima, već i da je dekorativno uvrstite u svakodnevni posni jelovnik.

Kombinujući je sa špagetama i bogatim sosom od lešnika, dobijate neodoljivu kombinaciju boja i ukusa koja će oduševiti sva čula. Dodatak veganskog parmezana, napravljenog od indijskih oraha i nutritivnog kvasca, podiže ovaj recept na novi nivo ukusa i kvaliteta.

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 70 minuta

Sastojci:

  • 250 g posnih špageta
  • 3 cvekle (sveže, a ako vam se žuri, mogu i one iz tegle)
  • 4 čena belog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 g lešnika (mogu i bademi)
  • 3 kašičice limunovog soka
  • bosiljak
  • so, biber

Za veganski parmezan:

  • 70 g indijskih oraha i(može i suncokret)
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 2 kašičica belog luka u prahu
  • ½ kašičice soli

Priprema:

1. Pecite cveklu u aluminijumskoj foliji s malo ulja, vode, soli i bibera na 200 °C oko 45 minuta.

2. A dok se kuvaju špagete izblendirajte sve sastojke za veganski parmezan.

2. U blenderu pomešajte oljuštenu cveklu, lešnike, crni luk, malo veganskog parmezana koji ste napravili (može i kupovni, ima ga u porodavnicama zdrave hrane), maslinovo ulje, malo limunovog soka i vodu u kojoj se kuvala testenina.

4. Začinite smesu solju i biberom (ili začinima po želji)

5. Mešajte špagete sa sosom dok se dobro ne sjedine i ne dobiju karakterističnu cvekla-boju, i poslužite sa malo parmezana ukrašeno listovima svežeg bosiljka

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike