Dilema je razrešena: Koji oblik testenine najbolje zadržava sos? (VIDEO)

21.01.2024

14:46

0

Autor: K. O.

Špageti, pene, fusili, farfale i do sada smo ih u slast jeli i što se nas tiče sve su odlične

Dilema je razrešena: Koji oblik testenine najbolje zadržava sos? (VIDEO)
Copyright Freepik

Potekla je iz Italije i oni je prave najbolje na svetu, a pasta je odavno zaludela ceo svet. Tome je sigurno doprinelo i to što ima jednostavnu kombinaciju sastojaka i visoku nutritivnu vrednost.

Dolazi u različitim oblicima, a svako ima svoju omiljenu vrstu koju najradije bira.

Ali, koji bi bio objektivno najbolji oblik da što bolje zadrži sos? MailOnline se za odgovor obratio ChatGPTu i došao je do nekih zanimljivih rezultata.

Kada je reč o zadržavanju sosa, kaskateli (cascatelli) se ističe kao najbolji oblik. U pitanju je relativno nova američka testenina koja ima zakrivljeni oblik i karakteristične nabore, posebno dizajnirane da efikasno zadrže sos.

Na drugom mestu su špageti, pene i pasta farfale (mašnice), pri čemu stručnjaci naglašavaju da izbor zavisi i od vrste sosa.

Dr Emma Beckett, naučnica za hranu i ishranu sa Univerziteta u Njukaslu u Australiji, ističe da se kremasti sosovi obično bolje slažu sa širim, ravnijim oblicima testenine. Sa druge strane, blaži sosovi na bazi ulja idu uz duže tanke rezance ili izuvijane oblike. Šuplji oblici su pogodni za supe, blaže sosove ili pečena jela, dok veći oblici dobro idu sa bogatijim sosovima.

Priuntscreen: Flavours Of Food
 

Kaskateli (cascatelli), što se otprilike prevodi kao "mali vodopadi", zahvaljujući svom jedinstvenom obliku sa ravnom, ali zakrivljenom trakom i nabranim ivicama sa obe strane, stvara "korito za sos". Ova inovacija je došla iz uma američkog podkastera za hranu Dana Pašmana, sa ciljem da efikasnije zadrži sos.

Špageti su se takođe istakli kao odlični za umotavanje i zadržavanje sosa, dok su druge vrste poput fetučini, pene i rigatoni takođe dobile visoke ocene.

Profimedia
 

U krajnjoj liniji, izbor testenine može zavisiti od ličnih preferencija, ali eksperimentisanje sa različitim oblicima može pomoći u otkrivanju savršene kombinacije sa omiljenim sosom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike