Naučite da ispravno kuvate na pari, to je najzdravija opcija za pripremu hrane - saveti za početnike

24.12.2023

14:50

0

Autor: K. B.

Gotovo svaki proizvod može da se skuva na pari – meso, riba, morski plodovi, povrće, žitarice, čak i jaja

Naučite da ispravno kuvate na pari, to je najzdravija opcija za pripremu hrane - saveti za početnike
Copyright Profimedia

Za mnoge proizvode, kuvanje na pari je najbolji način da se očuva njihova nutritivna vrednost. Pareno meso čuva svoje vitamine.

Samo neki proizvodi nisu dobri za kuvanje na pari – to su testenine, posebno one od mekih sorti pšenice. Mahunarke takođe nisu pogodne za parenje. Neke vrste pečuraka takođe nisu pogodne. Kod kuvanja na pari proizvodi se obrađuju vlažnom parom, za razliku od suve pare u rerni. Vlažna para čuva prirodnu boju proizvoda i vitamine u njima. Svi ljudi koji brinu o svom zdravlju mogu da kuvaju na pari. Proizvodi kuvani na pari su korisni za ljude koji pate od stomačnih tegoba.

Jela kuvana na pari su korisna za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, kao i za osobe koje pate od metaboličkih problema.Obroci na pari preporučuju se deci, trudnicama, starijim osobama i osobama izloženim nepovoljnim faktorima.

Unsplash
 

Ako nemate uređaj za kuvanje na pari, možete da kuvate na starinski način: metalno cedilo ili sito se stavi na lonac sa ključalom vodom i pokrije krpom.

Para iz vode zagreva hranu. Prilikom rada sa parnim šporetom, poseban odeljak za ovu namenu se puni vodom, koja pri zagrevanju ispušta paru. Iznad ovog odeljka nalaze se odeljci za proizvode, a u takvim aparatima se može kuvati više jela istovremeno.

Čak i ako zaboravite da kuvate, nema opasnosti da posuđe izgori. Većina parnih aparata se automatski isključuje ako voda ispari.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike