Umetnost pravljenja savršenog sosa: Ubacite tajni sastojak i dobićete neodoljivu aromu

22.11.2023

14:12

0

Autor: V. I.

Unapredite ukus svog preliva tako što ćete iskoristiti namirnicu iz kuhinjske ostave

Umetnost pravljenja savršenog sosa: Ubacite tajni sastojak i dobićete neodoljivu aromu
Tajni sastojak za sos - Copyright Pexels

U kuvanju je sve u balansu. Baš kao u umetnosti, ako koristite iste nijanse ili ukuse, dobićete ravnu, dosadnu aromu. Zato u svoj sos stavite tajni sastojak. Kiselost i složenost vina, piva ili likera mogu da pojačaju sos, i to sasvim mala količina ovih napitaka može celo vaše kulinarsko remek-delo da učini zanimljivijim.

Pexels
 

Osnovno pravilo

Birajte mudro. Prvo pravilo je da ne koristite ništa što ne biste sami pili  Ako neki alkohol sam po sebi nema dobar ukus, sigurno neće pomoći vašem sosu. 

Uparivanje u zavisnosti od vrste mesa

Kad birate vrstu pića, izbegavajte prejak ukus jer će se sukobiti s jelom.

Sos od piletine - odlučite se za delikatnije opcije kao što je suvo belo vino (posebno ono koje planirate da poslužite uz obrok), vermut ili neki sajder.

Tamnija živina kao što su guska ili ćuretina - za ovu vrstu mesa možete ići s nečim malo smelijim pa probajte burbon, viski ili konjak.

Govedina i svinjetina - mogu da podnesu malo jači ukusa te razmislite o crnom vinu ili čak o malo šerija ili porta. Samo se uverite da nije preslatko ili na kraju dobiti ukusan sos umesto slanog remek- dela. 

Pexels
 

Kako da znate koja količina je dovoljna

Dodajte samo nekoliko kašika po šoljici umaka, dobro dinstajte da biste sagoreli deo alkohola, a zatim probajte pre nego što dodate još. Trebalo bi da budete u mogućnosti da ga probate kao kohezivni deo celog sosa, a ne na način koji vam se sviđa.  

Kada se dodaje

Pre nego šro dodate alkohol, prvo podesite začine. Nekad vaš sos može na prvi pogled da bude bezukusan, pa ćete biti u iskušenju da posegnete za solju i biberom. Zato prvo dodajte alkoholno piće, jer to često popravi ukus, čineći sos dinamičnijim i da mu je potrebno manje začina.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike