Pet ključnih saveta kada dodajete vino u jela: Trik je u smanjenju količine drugih sastojaka

04.12.2023

14:43

0

Autor: K. B.

Mnoga jela dobijaju dodatnu dimenziju ukusa zahvaljujući vinu, koje se često koristi kako bi unapredilo aromu i karakter jela

Pet ključnih saveta kada dodajete vino u jela: Trik je u smanjenju količine drugih sastojaka
Copyright Profimedia

Čak se može dodavati i u testo radi dodatnog bogatstva ukusa. Međutim, da biste postigli željeni ukus, važno je odabrati pravo vino koje će poboljšati kvalitet jela. Evo pet ključnih saveta:

Izbegavajte vino koje ne biste popili

Jeftina vina mogu sadržavati veće količine vode, konzervansa i soli, što može narušiti ukus jela. Ako ne biste uživali u čaši tog vina, verovatno neće doprineti ni kvalitetu vaše hrane.

Smanjite količinu drugih kiselih sastojaka

Kada dodajete vino u jelo, preporučljivo je smanjiti količinu drugih kiselih sastojaka poput sirćeta ili soli kako bi se očuvala ravnoteža ukusa.

Vino kao zamena za masti

Vino može poslužiti kao zamena za puter ili ulje u marinadama, povrću, mesu i drugim jelima, omogućavajući smanjenje količine masti bez gubitka ukusa.

Profimedia
 

Dodajte postepeno

Vino treba dodavati postepeno kako bi se omogućilo postupno pojačavanje ukusa. Takođe, važno je izbegavati preterivanje s količinom dodatog vina. Ako ga koristite u jelima koja se dugo kuvaju, ostavite da prođe nekoliko minuta pre degustacije.

Odabir pravog vina

Pri odabiru vina, bela vina najbolje idu uz ribu, piletinu, svinjetinu, morske plodove, teletinu i kremaste sosove. Crvena vina su bolji izbor za tamna mesa i začinjena jela, poput govedine, gulaša, divljači i sosova za testenine sa paradajzom.

 BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike